Zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Stuk over zelfvertrouwen – een kijkje in jezelf

 

[Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is complex en verschilt ook in beleving voor iedereen. Je hebt twee zaken; zelfvertrouwen in vaardigheden en in eigenwaarde.

Vaardigheden

Allereest is er zelfvertrouwen in dingen die je kunt of niet kunt. Neem bijvoorbeeld lopen dat heb je ooit geleerd en dat doe je iedere dag zonder er bij na te denken. Autorijden ook, je denkt nooit na of je het kan als je het ooit geleerd hebt. Vaak rijd je gedachteloos ergens heen en ben je al op de bestemming voor dat je het weet. Hierin heb je dus zelfvertrouwen. Je twijfelt niet, je doet het gewoon zonder erbij na te denken.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld niet goed bent in zuiver zingen dan heb je daar geen zelfvertrouwen in. Dan kan het wel zijn dat je zingen wel leuk vindt. En het met heel veel plezier doet als je bijvoorbeeld alleen in de auto zit. Dus ook als je er niet goed in bent, kan het wel zo zijn dat je er toch plezier aan kan beleven. Vaak vind je dat ook helemaal geen probleem omdat je weet dat er andere dingen zijn die je wel goed kan. Gelukkig maar, stel je voor dat iedereen goed was in hetzelfde. Dat zou absoluut niet fijn zijn.

Vertrouwen in vaardigheid

Het voordeel is nu dat je kunt genieten van talenten van een ander en dat anderen weer genieten van jouw talenten. Waarschijnlijk zijn er heel veel zaken op te noemen waar je vertrouwen in je vaardigheid hebt. En natuurlijk zijn er ook zaken waar je onzeker over bent. Als je vals zingt zal je waarschijnlijk niet op de voorgrond willen staan om jouw kunde te tonen (omdat het een vaardigheid is die je niet beheerst). Ben je wel goed in bijvoorbeeld klussen in huis dan gebruik je dat regelmatig. Waarschijnlijk vind je het dan ook leuk om iets uit te leggen aan iemand die daar bijvoorbeeld weer niet goed in is.

Eigenwaarde

De andere vorm van zelfvertrouwen heeft te maken met het beeld dat je van jezelf hebt. Het woord zegt het al: je geeft waarde aan je zelf.

Heb je dus zelfvertrouwen dan geef je een hogere waarde aan jezelf. Je weet wie je bent wat je kan en wat je niet kan.  Dus je hebt vertrouwen dat je alles in huis hebt om met situaties om te gaan en om te functioneren in deze maatschappij. Je hebt een goed gevoel over jezelf en ook over je omgeving en de sociale contacten die je hebt. Je weet wanneer je de controle over een bepaalde situatie moet houden maar ook wanner je dat lekker los kan laten.

Coaching op zelfvertrouwen

 

Powered by BetterDocs