Minderwaardigheidscomplex

Wat is een minderwaardigheidscomplex?

Een minderwaardigheidscomplex is het gevoel om minder waard te zijn dan de anderen. Als het ware vergroot je wat de ander kan uit en verklein je de gedachten over jezelf. De grote vraag is dan Waarom voel jij je minderwaardig?

Als je deze gedachte heel regelmatig hebt dan kan het zijn dat je last hebt van een minderwaardigheidscomplex. Natuurlijk is het ook zo dat iedereen wel eens denkt dat kan de ander beter. Echter als het effect heeft op je zelfbeeld en je daarmee jezelf naar beneden haalt dan kan er meer aan de hand zijn.

Bij een minderwaardigheidscomplex heb je in de basis een gevoel van minderwaardigheid ten opzichte van anderen en dat maakt je onzeker. Het heeft effect op hoe je je voelt maar ook op wat je doet. Het heeft effect op je interne drive omdat je vaak het gevoel hebt dat anderen het beter kunnen. Dus waarom zou jij het dan nog doen. Dit kan ervoor zorgen dat je mijdingsgedrag krijgt.

Daarnaast heb je vaak een ideaalbeeld in je hoofd gecreëerd waaraan je nooit kunt voldoen. Het ideale plaatje wat jij in je hoofd bent is niet haalbaar. De ziektewinst hierin kan zijn dat je constant jezelf kan bevestigen dat je het toch niet kan waardoor je het op de lange termijn niet meer probeert. Het ideaalbeeld is gewoon niet reëel.

Wat zijn symptomen van minderwaardigheid?

Niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Dingen mijden en vooral sociale contacten

Dingen uitstellen

Zenuwachtig worden als je iets moet doen

Zaken niet afmaken, snel opgeven

Jaloers zijn op de ander

Zaken proberen te camoufleren dus bijvoorbeeld hele mooie kleding aandoen om maar zeker te lijken

Anderen als een bedreiging zien en ook sneller de verantwoordelijkheid bij de ander leggen. Dus proberen je eigen straatje schoon te vegen.

Schaamte

Angst

Zelf geen initiatieven nemen.

 

Hoe ga je er mee om?

Om je minderwaardigheid op te lossen dien je aan het werk te gaan met het opbouwen van zelfvertrouwen.  Hoe je dat doet kun je  hier lezen Natuurlijk kun je ook deskundige hulp zoeken en kunnen wij zowel voor jezelf als voor eventueel je kind je begeleiden. In ieder geval is het wel belangrijk dat je er wat mee gaat doen en dat is ook zeker mogelijk.

Ook er meer over lezen helpt. Je zou ook bijvoorbeeld een dagboek bij kunnen houden met je negatieve gedachten en die gaan onderzoeken op waarheid en daarnaast ook proberen de positieve gedachte ernaast te zetten.

Ook kun je op basis van nine star ki berekenen welke elementen je hebt en welke talenten daarbij horen zodat je in ieder geval al meer richting krijgt waar je goed in bent.

minderwaardigheidscomplex

Coaching

 

Powered by BetterDocs