Weerbaarheid

 Weerbaarheid verhogen bij je kind

Veel ouders lopen tegen dit soort zaken aan. Hoe maak je je kind weerbaar? Hoe zorg je ervoor dat je  kind zelfvertrouwen krijgt door het verhogen van de weerbaarheid?

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid is dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om voor je zelf op te komen en dat op een manier te doen met respect voor zichzelf maar ook voor de ander. Kinderen die weerbaar durven voor zich zelf op te komen, geven hun mening, weten wat ze kunnen en willen. Durven als ze iets niet weten of kunnen om hulp te vragen.

Kinderen die niet weerbaar zijn hebben moeite met besluiten nemen, durven niet voor zichzelf op te komen, lopen een groter risico om gepest te worden.

Wat kun je doen om je kind weerbaar te maken?

Eigenlijk begint het al in de baarmoeder. Heel belangrijk om het kind al vanaf dat het in de baarmoeder zit uit te leggen wat je doet. Hierdoor creëer je veiligheid en laat je zien dat je oog hebt voor de veiligheid en het gevoel van je kind.

Daarna is het belangrijk dat je kind aanmoedigt en stimuleert in de zaken waar het goed in is. Ook bewust maken van de zaken die het kind lastig vind. Door het kind te helpen waar het goed in is maar ook waar het minder goed in is maak je kind bewust van zijn of haar talenten. Bovendien leer je je kind na te denken in oplossingen en hulp vragen. Om inzicht te krijgen waar je kind goed in is kun je behalve je kind monitoren vanaf de geboorte gelijk een rapportage nine star ki te bestellen. Hierdoor krijg je inzicht. Weet je dat 80 procent van je talenten al vast staat bij je geboorte.

Tips

Leer je kind ook de juiste houding aan te nemen rechtop staan, rechte rug  en dat je kind iemand aankijkt als het iets zegt.

Bevestig je kind regelmatig in de zaken die het goed doet en moedig aan in zaken die het kind moeilijker vindt.

Leer je kind emoties te uiten en dat emoties ook weer voorbij gaan. Dus dat het normaal is om af en toe verdrietig te zijn of boos te zijn. Leer je kind ook een manier om met boosheid om te gaan. Knuffel je kind of neem het op schoot als het verdrietig is totdat het weer getroost is.

Laat je kind af en toe zelf kiezen en geef het de regie over iets kleins zodat het kan leren om iets zelf te doen of te vertellen hoe hij of zij iets graag wilt.

Vraag je kind regelmatig zijn of haar mening.

Oefen met je kind in zaken die hij of zij lastig vindt.
Leer je kind vriendelijkheid en respect en om af en toe te helpen. Bevestig het kind als het dat goed doet.

Leer je kind gezonde grenzen aan te geven.

Coaching voor zelfvertrouwen

 

Powered by BetterDocs