Werken met opgesloten emoties
Opgesloten emoties heeft bijna iedereen want je kunt niet alles gelijk een plekje geven. Bovendien heeft het lichaam een plek waar eerdere opgedane ervaringen zijn opgeslagen in het onderbewuste.
Wetenschappers gaan ervan uit dat we maar ongeveer 5 procent van ons gedrag bewust doen en dat 95 procent onbewust plaatsvindt. Iets wat ooit heeft plaatsgevonden kan je misschien zelf wel heel ver wegstoppen maar je lichaam slaat het op. Het heeft met name invloed op je zenuwstelsel. Herken je dat je soms merkt dat je zenuwachtig wordt terwijl er niet echt voor jouw gevoel een aanwijsbare reden is. Dr. Peter Levine heeft de dierenwereld bestudeerd en ontdekte dat dieren anders omgaan met trauma’s (opgedane ervaringen) en daardoor veel weerbaarder zijn dan mensen. Hij ontdekte dat dieren 3 dingen doen aanvallen, vluchten of bevriezen in de zin van net doen alsof ze niet meer leven. Als het dier het overleeft en de aanvaller weg is gegaan is het eerste wat het doet het lichaam in een trilstand brengen. In het boek de tijger ontwaakt beschrijft Peter Levine dit proces. Dit doet het dier om het zenuwstelsel te reguleren waardoor het weer verder kan.
Vechten, vluchten of bevriezen
Wij mensen vechten, vluchten of bevriezen ook maar in plaats van daarna ons zenuwstelsel te reguleren lopen we door en reguleren meestal niet. Dit kan te maken hebben met het feit dat je niet weet dat dit werkt of dat je in een omgeving zit waar het niet makkelijk is om even te reguleren. Het gevolg daarvan is dat je daarna lichamelijke klachten kan krijgen waar je last van hebt. Spierspanning hoofdpijn of ander klachten. In ieder geval heeft je zenuwstelsel de ervaring niet op de juiste manier kunnen verwerken.
Ook Dr. Bradley Nelson ontwikkelde een methode(de emotie code) om opgesloten emoties uit je systeem te halen omdat het de oorzaak van vele fysieke en psychische klachten zijn.
Verschillende manieren van reguleren van je zenuwstelsel
Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij het reguleren van opgesloten emoties.
- Bepaalde healing-methodes zoals simple touch die werken op basis van opgesloten emoties uit je systeem te halen
- Het werken met hulpbronnen. Een hulpbron is iets of iemand waar jij je veilig bij voelt dat kan een dier zijn, een knuffel, zelfs een volwassene. Het gaat erom dat het iets is waar jij je heel veilig bij voelt
- Bij penduleren ga je heen en weer tussen het onveilige gevoel en het veilige gevoel op basis van je bewuste en onbewuste waarnemingen. Dus je gaat heen en weer tussen plekken in je lichaam die gespannen zijn en die ontspannen zijn om op deze manier de gespannen plekken meer te laten ontspannen reguleren. Hierbij helpt onder andere ademhaling en de manier waarop je je gedachte stuurt. Hiermee kun je meer veiligheid in jezelf en in je lichaam waarborgen.
- Vertragen, aandacht hebben voor de dingen die je doet waardoor ook je veiligheid kan toenemen.
Daarnaast maken wij altijd gebruik van nine star ki om je talenten naar boven te halen en te versterken.
Coaching