Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Allereerst is het belangrijk naar je patronen te kijken. Waar ben je onzeker over maar nog belangrijker wat zijn de dingen waarvan je wel weet waar je goed in bent. Ieder mens wordt geboren met talenten. Om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen is het juist goed om te kijken wat je wel kan. Dus hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Kijken naar de manier waarop je denkt. Wat heeft deze manier van denken je gebracht? Wat levert je het op om deze gedachte in stand te houden (dit noemen we ziektewinst, je krijgt er ook iets uit waardoor je het in stand houdt, bijvoorbeeld iets niet te hoeven aangaan). Is je gedachtepatroon op waarheid gebaseerd of heb je meningen van anderen als waar aangenomen.

Daarnaast is het belangrijk dat je gaat leren om te werken aan wie je in werkelijkheid bent. Dus acceptatie van je mooi maar ook dat je nog kanten hebt die je kunt ontwikkelen.

Kijk eens terug naar de dingen die wel gelukt zijn. Neem die als een soort referentiekader mee. Met andere woorden toen kon ik het ook dus nu moet het ook kunnen.

Maak haalbare doelen en maak ze niet te groot beter 1 klein stapje dat lukt dan 1 grote die je niet haalt. Vier ook voor jezelf de stapjes die je wel maakt. Leg ze bijvoorbeeld vast in een succesboek en complimenteer jezelf.

Vraag ook om hulp. Meestal zijn andere mensen bereidt om je te helpen of om hun expertise te delen.

Zorg voor genoeg beweging. Het op niveau houden van je energielevel is belangrijk.

Probeer mensen op te zoeken die je stimuleren en willen aanmoedigen. Hoe eng ook door je kwetsbaarheid te delen bereik je al heel veel.

Kennis maakt ook zekerder dus probeer boeken te lezen, cursussen te volgen.

Zorg ook dat je leuke dingen doet ontspannen zijn en van dingen genieten is ook erg belangrijk.

Kijk welke hulpbronnen je hebt om je te helpen. Een hulpbron kan een muziekstuk zijn, een huisdier, een knuffel iets wat jou een goed gevoel geeft. Ook kan het helpen als je iets moet doen om iemand waarvan je weet dat hij of zij je aanmoedigt denkbeeldig achter je te plaatsen. Dan geeft dat een extra stukje support wat je wellicht heel goed kan gebruiken.

Ga ook werken aan de dingen die je minder goed kan.  Het succes wat je daarop behaalt is nog veel groter omdat het niet je echte talent is.

Sta je zelf toe dat je fouten mag maken. Je bent niet perfect en dat hoeft ook niet. Wees liever voor jezelf ook andere maken fouten en maken daar veel minder punt van. Leg je lat dus lager.

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen

Coaching op zelfvertrouwen

 

 

 

Powered by BetterDocs