Angst voor stilte

Angst voor stilte

Angst voor stilte wordt ook wel sedatefobie genoemd.  Dit kan verschillende oorzaken hebben. Allereest is de omgeving waarin je opgevoed bent van belang. Als je opgevoed bent in een huis waar altijd lawaai is dan ben je niet gewend geraakt aan de omgeving van stilte. Dus het kan verschillen of je midden in de stad bent opgevoed of het platteland. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat het nooit echt helemaal stil is maar dat we eigenlijk bedoelen dat je teruggaat naar natuurlijke geluiden. Als je in het bos loopt en je bent alleen en er is niemand in de buurt hoor je wel het fluiten van de vogels, het knisperen van bladeren. Als je in huis bent hoor je misschien wel geluiden van het kraken van de vloer of het geluid als je stoel verschuift.

Ervaar

Waar het om gaat is dat je je gaat overgeven aan de natuurlijke geluiden en zorgt dat je niet praat, geen muziek of tv-programma luistert. Eigenlijk alles wat digitaal is afsluiten zodat je alleen bent met je zelf zonder afleiding. Het kan daarbij helpen om oordopjes in te doen zodat je ook de geluiden van de omgeving niet hoort. Ik zelf vind het fijner zonder oordopjes maar dat is persoonlijk. Zeker in het begin kan dat helpen als je niet gewend bent om in stilte te verkeren. Ook kan angst voor stilte ontstaan zijn door een traumatische ervaring in je jeugd zoals opgesloten zijn geweest in  een kelder, kast of zoiets. Dan kan de stilte die er toen in de ruimte mogelijk aanwezig was gekoppeld zijn aan de traumatische ervaring en wil je dat niet nog een keer meemaken.

Daarnaast leven we in een omgeving waar het bijna nooit stil is. (met stil bedoel ik dit geval alleen het horen van de natuurlijke geluiden). Want als het bijna stil is kun je zelf horen ademen en dat geeft ook geluid. De digitalisering van de maatschappij maakt dat we niet gewend zijn om stil te zijn. Met stil zijn bedoel ik ook niet een vorm van meditatie maar gewoon op een natuurlijke manier zijn. Ook kan stilte een gevoel van eenzaamheid oproepen ook daarom zijn er mensen die bang voor stilte zijn.

Kijk ook maar eens wat er gebeurt als je in een gesprek opeens stil bent. Je zult zien dat de ander dat als ongemakkelijk gaat ervaren en

Hoe je opgegroeid bent maar ook wie je in je essentie bent zal van invloed zijn op het wel of niet kunnen omgaan met stilte. Als je van nature graag alleen bent en de neiging tot terugtrekken hebt zal stilte ervaren veel makkelijke zijn dan voor iemand die het nodig heeft om in de belangstelling te staan. In de nine star ki heb je 9 persoonlijkheden aan de hand van je geboortedatum. Ook dit kan van invloed zijn op het wel of niet makkelijk kunnen omgaan met stilte.

Hoe kun je een start maken met het oplossen?

Is de angst echt heel groot dan is het raadzaam om te gaan werken met een therapeut. Echter is er ook heel veel wat je zelf kunt doen.

Allereest kun je proberen om gewoon te beginnen met de stilte een paar seconden te oefenen. En dat dan iedere dag een stukje meer uit te breiden.  Begin bijvoorbeeld met 10 seconde en breng dat binnen een week naar een minuut en zo bouw je het steeds meer uit.

Schrijf het ook op zodat je de voortgang kunt inzien en daarnaast ook welke emoties voorbijkomen als je stil bent.

Probeer ook in een gesprek eens een stilte te laten vallen en kijk eens hoe de ander daarop reageert. Het kan helpen om te zien dat de meeste mensen dat ook lastig vinden.

Ga eens vaker alleen wandelen bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving en luister dan alleen eens naar de geluiden van de natuur.

Bekijk eens welke lichaam sensaties je hebt als je stil bent. Waar zit de onrust in je lijf en waar vind je de rust. Ga dan rustig ademhalen naar dat deel van je lichaam waar het rustig is.

Neem eens onder de loep welk gedeelte, welke emotie je probeert te onderdrukken.

Kortom kijk eens waar je bang voor bent. Welk gevoel druk je weg en ga daar mee aan de slag.

Coaching

 

Angst voor stilte

Powered by BetterDocs