Vasthoud therapie

Vasthoud therapie ook wel bonding genoemd.

Vasthoud therapie is een therapievorm waar je de cliënt vasthoudt. Je gaat zelf als therapeut of als ouder zitten. Als je het met een client doet zorg dan dat jouw rug steun heeft van een muur of zo. De cliënt gaat tegen jou aan en je houdt de cliënt stevig en liefdevol vast. Het gezicht van je cliënt van jou af dus omgekeerd. Ook bij kinderen kan vasthoud therapie een hele goede manier zijn. Wat vasthoud therapie oproept is dat er allerlei emoties vrijkomen. Dat kan woede zijn of angst en het kan zijn zeker bij kinderen dat het kind wil trappen. Of je nou met een volwassene werkt of een kind de bedoeling is dat eerst de emoties die opkomen ruimte moeten krijgen.

Ook voor ouders

Ook voor ouders is dit een prima techniek om de emotie uit je kind te halen. Door naar je cliënt of kind te luisteren, het liefdevol toe te spreken dat alles wat komt er mag zijn zal naar alle waarschijnlijk je kind of cliënt uiteindelijk kalmeren. Het stimuleren dat alles er mag zijn en dat het op een liefdevolle manier is van wezenlijk belang bij deze techniek. Stimuleer je cliënt of kind om alles te uiten. Bij kinderen is het vooral belangrijk dat je het geruststelt dat boos, verdrietig of angst hele normale zaken zijn. Stel vragen aan cliënt of kind wat het voelt. Houd je kind of cliënt net zo lang vast tot het kalmer wordt. Benoem dat ook dat je erbij blijft tot dat je cliënt of kind rustig wordt. Op een gegeven moment wordt de cliënt rustig en kind kan het zich overgeven aan veiligheid en geborgenheid. Je houdt vast totdat je cliënt of kind helemaal rustig is. Leg ook aan je kind uit als je het daar mee doet dat je bezig bent om je kind veiligheid te bieden en dat het geen straf is.

Doel van vasthoud therapie

Het doel van deze therapie dat je cliënt of je kind leert dat het mag leunen en dat bepaalde gevoelens veilig zijn bij jou. Dat er onvoorwaardelijke aandacht is en dat alles er mag zijn. Daardoor zal client of je kind zich steeds veiliger gaan voelen in situaties waar jij niet aanwezig bent. Dus het leert dan in andere situaties zich ook veilig te voelen. Daarnaast leert het dat boosheid, angst of iets dergelijks normaal is en dat als dat ruimte krijgt het ook weer weggaat. Emoties gaan voorbij. Realiseer je wel als je deze vorm toepast dat aanraking voor sommige mensen ook beladen kan zijn dus dat je wel duidelijk uitlegt wat je gaat doen. Dit geldt voornamelijk met cliënten dat je toestemming vraagt dat je je cliënt gaat vasthouden, aanraken. Vooral bij mensen die een seksueel misbruik verleden hebben of een vorm van autisme kan dit echt ook andere emoties oproepen.

Wanneer

Vasthoud therapie kan werken voor mensen met veel onverwerkte emoties. Mensen die veel angst hebben of veel negatieve emoties hebben. Je ziet vaak ook in andere culturen vormen van vasthoudtherapie al veel jonger voor de hechting. Denk aan culturen waar een draagdoek gebruik wordt om je kind steeds dicht bij je te hebben en dat huidcontact te hebben. Zo en zo hebben veel mensen huidhonger en is dit een vorm waar ook het lijfelijk contact een enorme impact heeft. Vasthoudtherapie is ontwikkeld door Robert Zaslow met name als een methode voor

hechtingsproblematiek

Voor meer informatie over coaching kijk op onze site. Wat ook heel belangrijk is als je kind heel veel angst of emoties heeft, is inzicht krijgen wie je kind in de kern is.

Coaching

Powered by BetterDocs