Wat is een zelfbeeld

Bij een zelfbeeld moet je denken aan de manier waarop je naar jezelf kijkt en het waarde oordeel dat je jezelf geeft. Iedereen heeft een zelfbeeld. Een zelfbeeld is nooit objectief. Het gaat om het totaalbeeld wat je van jezelf gevormd heb. Bovendien zullen positieve- maar ook negatieve aspecten hierin een rol spelen. Je vormt een beeld over wat je jezelf waard vindt. Hierin zitten alle gedachtes, overtuigingen en aannames die je over jezelf hebt.

Het ontstaan van je zelfbeeld

Je zelfbeeld ontstaat vanaf dat je geboren wordt. Je omgeving geeft je waarden en normen mee over hoe zaken horen. Als je aan de verwachting voldoet zul je positief bevestigd worden en doe je iets wat niet in de omgeving geaccepteerd wordt zal je horen dat je gedrag niet past. Hierdoor merk je of je wel of niet aan een verwachting voldoet. Deze verwachting heeft invloed op je zelfbeeld. Op een gegeven moment ontstaat ook het moment van vergelijken. Je gaat zien hoe anderen op dingen reageren of wat hun talenten zijn en die zet je af tegen de manier op hoe jij dingen doet. Je geeft jezelf een waarde oordeel dat op verschillende zaken zowel positief of negatief kan zijn.

Een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld zorgt voor zelfvertrouwen. Hierdoor heb je een positief waardeoordeel over jezelf. Dit zorgt ervoor dat je dingen durft uit te proberen zonder dat je constant twijfelt of je het wel kan. Je bent je bewust van waar je goed in bent en durft dit in te zetten. Je straalt ook naar anderen uit dat je een positief zelfbeeld hebt. Natuurlijk betekent dat niet dat je in alles goed bent maar doordat je weet waar jezelf wel goed in bent, accepteer je ook de zaken waar je minder goed in bent. Zonder dat je je daar druk over maakt of zorgen over maakt. Dit zorgt ervoor dat je met zelfvertrouwen en eigenwaarde naar jezelf kijkt en daardoor ook op die manier handelt.

Een minder positief zelfbeeld

Een minder positief zelfbeeld zorgt ervoor dat je twijfelt aan jezelf en je eigen talenten. Vaak is dat omdat je de lat voor jezelf heel hoog legt. Hierin kun je onzeker worden en die onzekerheid kan er voor zorgen dat er angsten of mijdingsgedrag ontstaat of dat je regelmatig in een piekerstand zit. Ook kan je genetisch familiepatroon een rol spelen. Indien je ouders een minder positief zelfbeeld hebben is de kans groot dat hun beeld over zichzelf ook invloed heeft over hoe jij over jezelf denkt. Het is belangrijk om te realiseren dat de gedachte die de omgeving over je heeft of die je over jezelf hebt niet objectief waar zijn. ‘Belangrijk is dus dat jezelf een beeld gaat vormen over waar jij goed in bent en waar je minder goed in bent. Je gaat focussen op de positieve zaken.

Eerste stappen tot verandering

Allereerst: maak een dagboek waarin je iedere dag jezelf vertelt wat je goed gedaan hebt, al is het nog zo klein. Probeer iedere dag 2 of 3 dagen verschillende positieve zaken te noemen.

Check de echte feiten in plaats van in een verhaal te zitten.
Vraag je omgeving wat zij vinden waar jij goed in bent. Dit kan je helpen om je eigen talenten meer te gaan zien en te waarderen.
Probeer hoofd- en bijzaken te onderscheiden.
Probeer de lat voor jezelf lager te leggen.
Kijk waar je echt blij van wordt en doe dat vaker. Dingen waar je blij van wordt zorgen voor een positiever beeld.

Wees realistisch

Ten slotte: realiseer je dat het tijd en moeite kost om je zelfbeeld te veranderen. Het heeft ook een tijd geduurd voordat dit zelfbeeld ontstond.

Wil je werken aan je zelfbeeld of onzekerheid, boek een gratis online sessie waar we je op een dieper persoonlijk niveau kunnen adviseren.

Coaching op positief zelfbeeld/zelfvertrouwen

Powered by BetterDocs