Een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld

Bij veel mensen heerst een negatief zelfbeeld. De gedachtes die daarbij horen is dat je niet leuk genoeg bent, niet succesvol genoeg. Etc. Dit beeld wordt gevormd door eerder opgedane ervaringen. Uitspraken die andere over je gedaan hebben en die invloed hebben op hetgeen jezelf bent gaan geloven. Dat wil niet zeggen dat hetgeen over je gezegd op waarheid berust. Iemand met een negatief zelfbeeld bekritiseert zichzelf de hele tijd. Ook het vergelijken met andere en je zelf dan naar beneden halen is iets wat veel gebeurt. Iedere ervaring die je opdoet kan er voor zorgen dat je in negatieve gedachte terecht komt. Typerend hierin is ook dat ze vooral kijken waar ze niet goed in zijn en niet bezig zijn met wat ze wel goed kunnen. De focus ligt op het tekort wat ze ervaren.

Hoe ontstaat het?

Een negatief zelfbeeld is een overtuiging die invloed heeft op bijna alle gebieden van je leven en zich uit in je gedrag, je gevoel maar ook opgeslagen is in je lichaam en die meestal niet vanzelf weggaat. Vaak is er therapie voor nodig om uit deze overtuiging te komen en te werken aan je zelfvertrouwen. Je begint met een negatief zelfbeeld opbouwen begint in je jeugd. Vanaf ongeveer anderhalf jaar begin je je bewust te worden van jezelf. Het besef dat je een persoontje bent en dat je dingen wilt. In het begin zal je waarschijnlijk nog heel veel gestimuleerd, bejubeld worden in wat je goed doet. Bij kleine kinderen vinden we dat heel normaal. Echter hoe ouder je wordt hoe meer kritiek/feedback je ook ontvangt. Als je nog kind bent neem je dat vaak voor waar aan. Daar ontstaat vaak het begin van een negatief zelfbeeld. Doordat je waarneming niet objectief is maar op het idee wat je jezelf gevormd hebt voed je ook steeds meer de negatieve gedachten.

De gevolgen van een negatief zelfbeeld

De gevolgen van een negatief zelfbeeld zijn groot. Dat kan leiden tot vele zaken zoals mijdinggedrag, angst, depressies, verslavingen, psychische klachten. Ook lichamelijke klachten kunnen een gevolg zijn.

Positieve waardering

Uiteindelijk zal diegene moeten leren om positieve waardering voor zichzelf op te bouwen. Dit kan in therapie door bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, RET methode en met behulp van inzicht in je persoonlijkheid en je talenten zoals via inzicht in je nine star ki. De bedoeling is dat de cliënt een gezond zelfbeeld leert ontwikkelen en leert om de gedachten op waarheid te onderzoeken.

Coaching

 

negatief zelfbeeld

negatief zelfbeeld maakt je onzeker.

Powered by BetterDocs