Veilige hechting
De band tussen kind en ouders noemen we hechting. Vanaf dat het kind in de baarmoeder zit. Hopelijk is er dan sprake van veilige hechting.
Want dan begint de hechting. Dan beginnen de ouders tegen het kind te praten en voelen ze het kindje als het schopt in de baarmoeder van de moeder. Het is heel belangrijk voor de hechting dat je je kind als een individu ziet die al volledig compleet is. Daarom is het ook zo belangrijk om uitleg te geven wat je doet en uitleg geeft aan het baby’tje in de baarmoeder. Door tegen je kind te praten en van alles uit te leggen help je met de aanmaak van oxytocine (we noemen het ook wel het knuffelhormoon). Dit hormon zorgt voor de verbinding. Ook zorgt het ervoor dat ouders al bezig gaan met de baby en de bescherming daarvan.
Gelijk na de geboorte is het huidcontact tussen moeder en kindje van belang voor de hechting. Het kind zoekt de verbinding omdat het alleen jullie kent. Daarom wordt vaak gevraagd aan een moeder om een paar uur met een knuffel van je kind te slapen zodat de geur van de moeder in de knuffel komt. Dit heeft alles met veiligheid en hechting van het kindje te maken. Hechting is dus heel belangrijk omdat het de basis is voor de ontwikkeling van je kind. De hechting is zeker in de eerste jaren van het kindje waanzinnig belangrijk omdat het kindje volledig afhankelijk van je is. Belangrijk is voor het kindje dat het gaat om een veilige hechting.
Wat is een veilige hechting?
Bij een veilige hechting is het van belang dat de ouders reageren op de behoeftes van het kind. Daarnaast dat het kind aangemoedigd wordt, complimenten krijgt, ertegen gepraat wordt, het aangeraakt en geknuffeld wordt. Er mee gespeeld wordt, er veiligheid wordt geboden. Ook uitleggen wat je doet is heel belangrijk. Dus mama haalt je nu uit je bedje en gaat je dan verschonen etc.
Ook is het van belang dat beiden ouders veel in de buurt van het kindje zijn zodat het kindje daarop kan rekenen en zich daarbij veilig kan voelen.
Daarnaast je kunnen inleven in het kind en daarop kunnen anticiperen. Daarnaast blijft huidcontact heel belangrijk. Het kind moet je regelmatig kunnen voelen. Een kind dat een veilige hechting heeft genoten zal zelfverzekerder zijn, zich veiliger voelen. Kunnen zich makkelijker verbinden en als iets niet helemaal gaat zoals gepland hebben ze het vermogen om te incasseren en weer door te gaan. Een kind wat goed gehecht is weerbaarder.
E-book download