Wat is meditatie?

Meditatie is een vorm waarmee je je zelf meer naar het onbewuste haalt naar je essentie. Je komt in een andere vorm van bewustzijn we noemen dit ook wel het zuivere zelf. Hierdoor komt je geest tot rust en ben je in een ander bewustzijn dan dat je normaal bent. Eigenlijk is mediteren iets wat je met volle aandacht doet zonder in je hoofd te blijven zitten. Realiseer je wel dat je je denken niet kan uitschakelen zoals veel mensen denken. De kunst is om de gedacht gewoon te laten komen en weer te laten gaan zonder er in te gaan. Mediteren gaat eigenlijk om in het hier en nu te zijn en niet bezig zijn met alle dingen waar je normaal gesproken mee bezig bent. Eigenlijk op zoek te gaan naar je innerlijke rust.

Tip:

Een goede manier van mediteren is je te richten op je ademhaling waarbij de uitademing 2x zo lang maken als je inademing. Doordat je alleen maar focust op je ademhaling en je alle gedachten gewoon aan je voorbij laat gaan ruim je als het ware in je hoofd op.

Mediteren kun je op diverse manieren doen. Je hebt bijvoorbeeld actieve meditaties in dansvorm, zoals de Kundalini of door te bewegen zoals de hartmeditatie. Je hebt meditaties waar je de vertraging in gaan zoals de Vipassana, begeleidende meditaties en je kunt ook gewoon zelf je eigen meditatievorm maken.

Meditatie kan iedereen en je hebt er eigenlijk niets voor nodig. Eigenlijk gaat het erom dat je met volle aandacht bij de meditatievorm blijft.

Een vorm die ik zelf heel prettig vind is op een bank of stoel te gaan zitten en alleen bezig te zijn met mijn aandacht bij de ademhaling. Iedere keer als mijn mind toch weer aan de haal wil gaan met gedachte breng ik mezelf terug naar het ademhalen. De andere vorm die ik ook fijn vind, is gewoon vertraagd lopen en alleen maar bezig zijn met het ene voetje voor het andere te zetten (Vipassana techniek) en na 5 minuten lopen, 5 minuten zitten en dan focussen op de ademhaling.

3 technieken.

  1. Ga op een prettige plek zitten en zorg dat je voeten contact maken met de grond en zorg dat je recht op zit. Sluit je ogen en begin met rustig te ademen waarbij je uitademing 2 x zo lang duurt als je inademing. Richt je alleen op je ademhaling. Als er een gedachte komt laat je die gewoon aan je voorbijgaan en je blijft je richten op je ademhaling.
  2. De volgende manier is voetje voor voetje lopen. Je gaat staan en je gaat alleen bezig voetje met voetje te lopen. Je rolt echt je voet van je tenen tot dat je hiel de grond raakt in een zeer vertraagd tempo. Als je ene voet hebt neergezet zet je je volgende voet op dezelfde manier neer. Als je dit vijf minuten gedaan hebt ga je vijf minuten zitten en je alleen richten op je ademhaling. (Vipassanatechniek van Boedha). Dit kun je herhalen. Meestal doe ik dit 3 keer.
  3. De volgende manier is geleide meditatie. Er zijn diverse apps waar je een geleide meditatie kan downloaden. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar de meditatie en je wordt volledig begeleid.

Resultaat:

Belangrijk is dat je je eigen manier vindt. Als je vaak mediteert, merk je dat je steeds rustiger wordt in je hoofd en dat je vaker in het hier en nu bent. Succes.

Coaching

Powered by BetterDocs