Hoe doorbreek je pesten?

Hoe doorbreek je pesten?

Pesten is een veel voorkomend probleem. Zowel voor degene die gepest wordt als voor diegene die pest. De gevolgen van buitengesloten zijn en gepest worden zijn behoorlijk groot. Pesten kan leiden tot sociale en psychische problemen. Bovendien zorgt het ervoor dat een kind onzeker wordt, geen besluiten meer neemt en zich terugtrekt. Er zit veel schaamte op pesten. Ook depressie en zelfmoordgedachte kunnen voorkomen. Er komt vaak een angst om naar school te gaan en het leidt tot dat kinderen niemand meer vertrouwen. Hoe doorbreek je pesten?

Wat kun je doen?

Als eerste is het van belang dat diegene die pest gaat praten. Voor ouders is het dus ook van belang dat je goed het gedrag van je kind volgt. Verandert er iets in het gedrag. Trekt je kind zich meer terug. Wanneer je vaak dingen kapot aantreft, kan dat een signaal zijn. Let ook op verwondingen/blauwe plekken. Ook is het belangrijk om je in het online gedrag van je kind te verdiepen. Geef ook aan je kind aan waarom je dat doet en maak het bespreekbaar dat je wilt weten wat je kunt online doet. Zo kun je aangeven dat je je kind wil beschermen en dat er gezonde grenzen op dat gebied gezet worden.

Laat je kind weten dat het met alles bij jou terecht kan. Wees ook altijd eerlijk naar je kind, want als jij de waarheid niet vertelt wie kan het dan nog vertrouwen.

Wees zelf rustig en kalm in het bijzijn van je kind. Als het pesten op school plaatsvindt ga praten met de schoolleiding. Vraag aan school of er een pestprotocol is en hoe die gehandhaafd wordt. Vraag ook of er een vertrouwenspersoon is waar je kind naar toe kan als het daar behoefte aan heeft.

Zorg ook dat je weet met wie je kind omgaat en dat je weet buiten schooltijd waar je kind is.

Bevestig je kind als het iets goed doet of respectvol met de ander omgaat.

Let op de lichaamshouding van je kind, zorg dat het rechtop staat rechte rug heeft. De lichamelijke houding van je kind kan effect hebben op de weerbaarheid.

Probeer je kind te stimuleren in dingen die het leuk vindt om te doen zodat er ook wat ontspanning komt. Bij bereken je reeks kun je de nine star ki reeks van je kind berekenen.

Wanneer dat niet werkt?

Probeer eventueel met een vertrouwenspersoon erbij een gesprek te regelen met de ouders van het kind dat jouw kind pest.

Zoek eventueel professionele hulp voor je kind zodat het iemand heeft waar het alles tegen kan zeggen. Ook de dingen die het vanuit schaamte of angst niet tegen jou durft te zeggen. Realiseer je dat je kind kwetsbaar is en dat dit gevolgen heeft.

Pesten

Hoe doorbreek je het patroon van pesten?

Coaching

 

Powered by BetterDocs