Ademen

Als je naar een baby kijkt zie je dat die met iedere verzel in zijn of haar lijf ademt. Het doet het zonder dat te beseffen en je ziet het lichaam helemaal mee ademhalen. Dit gebeurt allemaal op onbewust niveau. Hoe ouder wij worden des te meer we gaan stoppen met volledig ademen. We maken dingen mee er komen blokkades en daardoor halen we steeds minder diep adem. De stress gaat in je lichaam zitten en dat heeft effect op je lichaam.

Daarom is het goed om weer bewust te leren ademhalen zodat je steeds dieper weer kan ademen. Niet goed ademen zou namelijk kunnen leiden tot fysieke klachten. Daarnaast kan diep ademen ook ervoor zorgen dat onverwerkte emoties naar boven komen. In dit kader is diep ademen gewoon zeer belangrijk en waardevol.

Ademtechnieken

Het makkelijkste met ademen is gewoon te beginnen en je uitademing 2 keer zo lang laten zijn als je inademing. Om te zien of je diep genoeg ademt kun je je hand op je buik leggen om te zien of je hand heen en weer gaat met je buik. Net zoals een baby dat doet daar zie je echt dat het lichaam heen en weer gaat in de ademhaling.

Emotie oproepen

Als je emotie wilt oproepen kun je ook onregelmatig gaan ademhalen. Het makkelijkste doe je dat staand of recht opzittend. Het enige wat je dan doet is echt bewust onregelmatig gaan ademhalen dus van langzaam tot snel en dan weer langzaam of 2 x snel achter elkaar. In de meditatie the dynamic van Osho ga je eerst 10 minuten onregelmatig ademen om daarna  10 minuten hard op al je emotie eruit te gooien. Raadzaam is om dit altijd te doen onder begeleiding of in een groep en niet alleen omdat het wel diepe emoties naar voren kan brengen. Zeker als je dit voor het eerst doet.

Rustig worden met ademen

Als je heel boos bent, kan rustig ademhalen en denken aan een fijn moment ook ervoor zorgen dat je je weer veilig voelt en kalm wordt.  Dan kan het ook fijn zijn om er een hulpbron bij te gebruiken, een muziek je wat je fijn vindt of een knuffel, of een fijn moment uit je leven waaraan je terugdenkt.

Ook kun je een oefening doen met inademen en die even vasthouden en dan langzaam uit ademen en de uitademing even lang laten zijn als je inademing dus bijvoorbeeld 3 seconden je inademing vasthouden en 3 seconden uitademen en dat steeds herhalen.

Ook meditatief op de bank gaan zitten en je alleen maar richten op diep ademen kan helpen om je lichaam meer in balans te krijgen.

Kijk ook naar ons kennisschatkist stuk over meditatie en opgesloten emoties behandelen. Meer inzicht in jezelf om je veiliger te voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen kan ook via nine star ki

 

Coaching

ademen

Powered by BetterDocs