Hoe ga je om met de emoties van je kind?

Hoe ga je om met de emoties van je kind?

Hoe zorg je er als ouder voor dat je je kind in zijn of haar emoties ondersteunt zodat het zich veilig voelt en ook leert om de emoties niet weg te drukken. Oftewel hoe ga je om met de emoties van je kind?

Je herkent het vast wel dat je zelf druk bent, stress ervaart en dat je kind dan ineens begint te huilen. Het liefst wil je het stoppen. Het eerste wat je dan te doen hebt is zelf kalm worden. Het kind heeft veiligheid en rust nodig en stress werkt averechts. Het is heel belangrijk om kinderen al heel jong te leren dat emoties normaal zijn en dat negatieve gevoelens, pijn ook weer voorbijgaan. Probeer zelf maar eens aan iets negatief te denken en dat vol te houden. Je zult zien dat het niet lang duurt voordat er weer een andere gedachte bij je opkomt. Normaal gesproken gaan kinderen snel door de emotie heen. Het ene moment huilen ze het andere moment zijn ze alweer gefocust op iets anders. Vroeger als een kind huilde werd er alles aan gedaan om het huilen zo snel mogelijk te stoppen.

Veiligheid

Bij een emotie van een kind is het belangrijk om in eerste instantie te zorgen dat het kind zich veilig voelt. Dus je aanwezigheid dat je erbij blijft en dat het mag huilen is heel belangrijk. Probeer niet de emotie te onderdrukken maar juist aan te geven dat het oké is en dat deze emotie  ook weer voorbijgaat. Heel belangrijk hierbij is dat je je realiseert dat jij het voorbeeld van je kind bent. Ze observeren heel snel hoe jij reageert.

De invloed van je eigen emotie

Ben je kalm en kun je veiligheid bieden dan zal het kind ook snel rustig worden. Ben je gespannen dan voed je als het ware de emotie van het kind. Echter ben je boos of gespannen dan zijn er meerdere scenario’s mogelijk. Je kind gaat harder huilen en er ontstaat blinde paniek en de emotie wordt groter omdat het kind jouw spanning voelt. Een ander scenario is dat ket kind door jouw stress of boosheid denkt dat de emotie er niet mag zijn en zich inhoudt. Dan leert het emoties onderdrukken en gaat het als het ware voor jou zorgen. De echte emotie mag er dan niet zijn. Als je zelf boos bent is het eigenlijk van belang dat je eerst zelf contact maakt met je eigen lichaam. Eigenlijk op een snelle manier je zenuwstelsel reguleren.

Wat te doen?

Haal adem en voel wat er in jouw lichaam gebeurt. Waar zit de spanning en welk deel is wel ontspannen en probeer daarnaartoe te ademen. (in een andere kennisschat heb ik de techniek van Peter Levine daarover beschreven). Doordat jij weer kalm wordt reageert je kind daarop. Daarna is het van belang om met de emotie van je kind om te gaan. Als ze klein zijn ze laten huilen maar oppakken en troosten en als ze iets groter in er over praten. Door kalm te zijn en in te gaan op de emotie kan de emotie heel snel voorbijgaan. Wat nog veel belangrijker is dat het kind zich veilig gaat voelen en leert dat het normaal is om diverse emoties te hebben. Het ermee leren omgaan is zo belangrijk.

Daarnaast is inzicht in hoe jouw kind met de emoties omgaat van groot belang. Ieder kind reageert anders. Wil je inzicht in hoe jou kind omgaat met emoties kijk dan bij bereken je reeks. (nine star ki). Dan krijg je al een korte weergave een uitgebreidere weergave vind je in onze rapportages.

Coaching

Hoe ga je om met de emoties van een kind?

Powered by BetterDocs