Trauma en lichaamsgerichte therapie

Als je trauma letterlijk opzoekt in het woordenboek staan er 2 betekenissen. Psychische stoornis, ontstaan door een schokkende ervaring of letterlijk verwonding. Eigenlijk in mijn ogen betekent het dat iets groter is dan dat je systeem op dat moment kan verwerken. Je zenuwstelsel kan het niet reguleren en dat leidt tot stress of angst klachten, slecht slapen, depressies, het herbeleven van hetgeen is voorgevallen en nog veel meer klachten zijn mogelijk.

Vroeger dacht men dat het het praten over wat er gebeurd was het herbeleven de oplossing zat in het verwerken ervan. Vaak blijven mensen met een trauma in een shocktoestand als het net gebeurd is. Je verstijft en dat noemen we shock. Je zenuwstelsel kan het niet verwerken. In het boek “de eigen wijze weg”  Van Omkar Dingjan  en Divyam Kranenburg staat het volgende. Het blijven steken in de verstijfde reactie wordt shock genoemd. Shock is een bescherming tegen grensoverschrijding. Shock zet zich vast in het zenuwstelsel. Je bent verstijfd, je kunt niet bewegen, niet functioneren, niet praten.

Zenuwstelsel

Kortom je zenuwstelsel kan het niet verwerken en het wordt als diepe onverwerkte emotie in je onderbewuste opgeslagen. Als er dan iets gebeurt wat op de oude situatie lijkt herinnert het lichaam dat en de shock komt terug. Door met het lichaam te gaan werken en de verstijving die opgeslagen zit in je lichaam vrij te maken door bepaalde technieken toe te passen kun je gaan behandelen zonder dat de cliënt de oude situatie dient te herleven.  Hierdoor kunnen opgeslagen reacties vanuit het lichaam alsnog verwerkt worden. Als je over de technieken praat kun je denken aan penduleren, het gebruik van hulpbronnen, aanraking, simple touch etc.

Opgesloten emoties

Vaak weten mensen niet waarom ze in een bepaalde situatie opeens anders gaan reageren. Vaak heeft dit te maken dat de ervaring in het lichaam is opgeslagen en het onthoudt als een vorm van bescherming. Het lichaam wil niet dat je  in een soortgelijke situatie komt heeft het onthouden als een soort van waarschuwing let erop je komt nu in de gevarenzone. Dit is puur bescherming van je lichaam. Uiteraard is het  niet altijd comfortabel en zal je op enig moment toch de onverwerkte emotie het trauma willen reguleren. Dit kan op verschillende manieren. In een ander stuk werken met opgesloten emoties gaan we hier verder op in.

Bij alles, zoals wij werken, zullen we ook altijd nine star ki erbij betrekken om te kijken naar je persoonlijkheid. Kijk ook naar onze andere schatkist-stukken.

 

Coaching

 

Powered by BetterDocs