Hulpbronnen

Het gebruiken van hulpbronnen

Iedereen kent vast wel het moment dat je ergens zenuwachtig voor bent. Een examen, een presentatie moeten houden, een wedstrijd moeten spelen. Het maakt niet uit wat het is, je voelt dat je eigenlijk wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Ook als je niet lekker in je vel zit kan het gebruik van hulpbronnen je helpen en kunnen ze zorgen voor zelfvertrouwen.

Er zijn diverse soorten hulpbronnen. Je kunt terugdenken aan een mooie herinnering, een muziekstuk, een dier, knuffel, een speelgoedje waar je aan gehecht bent. Eigenlijk zijn baby’s en goed voorbeeld. Ze hechten zich aan een bepaalde knuffel. Iedere ouder herkent wel het drama als de favoriete knuffel van je kind weg is. Daarom kopen de meeste ouders ook een reserveknuffel. Deze knuffel is een hulpbron, het zorgt ervoor dat het kind zich op zijn of haar gemak voelt.

Wanneer?

Jij kunt dus ook als het moeilijk is hulpbronnen gebruiken. Als je examen moet doen kun je bijvoorbeeld denkbeeldig mensen achter je plaatsen die je aanmoedigen en vertrouwen hebben dat je het examen haalt. Ook kan je iets meenemen wat jou helpt, bijvoorbeeld een gelukspoppetje. Ook een bepaald ritueel kan je helpen om je sterker te voelen.  Of een muziekstuk wat jouw vertrouwen geeft draaien vlak voor het examen. Mijn nummer voor een examen is eye of the tiger van de survivors.  Ook kun je nummers draaien als je boos bent om je boosheid op te roepen of een bekender voorbeeld als je verdrietig bent naar een film kijken die je raakt zodat je emoties loskomen. Zo zijn er heel veel mogelijkheden om te zorgen dat je hulpbronnen ik kan zetten.  Klassieke muziek kan enorm raken als je verdrietig bent of muziek waar je bijvoorbeeld de regen hoort vallen.

Ook bij ademoefeningen kun je delen waar spanning op zit los ademen door bijvoorbeeld te denken aan een fijn moment. Iedereen heeft deze hulpbronnen voor handen. Dit kan enorm helpen om de eerste emoties te verwerken. Tenslotte is je partner, of zijn vrienden niet altijd voorhanden. Op deze manier kun je zelf invloed uitoefenen op je eigen situatie. Het hebben van hulpbronnen zorgt ervoor dat je zekerder bent, je veiliger voelt.

Samenvattend geven hulpbronnen dus een vorm van verbinding. Een baby hecht zich aan zijn knuffel. Een volwassenen kan ook gehecht raken aan iets wat helpt. Het geeft veiligheid, het kan ervoor zorgen dat je je sterker voelt of veiliger voelt. Dit is waarom het gebruik van hulpbronnen essentieel is.

hulpbronnen

 

Klik voor Coaching

Powered by BetterDocs