Leren waarnemen en voelen van je kind?

Leren waarnemen en voelen van je kind?

Hoe belangrijk is het voor de ontwikkeling van je kind dat het leert voelen en dat het waarneemt wat er gevoeld wordt. Leren waarnemen en voelen van je kind?

Dit heeft invloed op dat en je kind ervan leert dus intelligenter met dingen kan omgaan maar ook dat het leert voelen. Als je het in spelvorm doet is er nog een voordeel je leert je kind creatief bezig zijn en doordat je vragen gaat stellen over wat het waarneemt leert het kind ook om gevoel te delen. Ook leert het prikkels te aanvaarden op deze manier en wordt het bewust van de zintuigen en van hoe iets in het lichaam aanvoelt. Dit zijn allemaal hele wezenlijke zaken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind en dit dien je te koppelen aan wat het kind in het lichaam voelt.

Tip

Laat je kind een aantal zaken verzamelen. Een steentje, een takje, een speeltje, klein knuffeltje, iets glibberigs, iets zachts, iets hards. Dus dingen van verschillende structuren. Doe er ook dingen bij die je kind mag gaan ruiken of proeven zodat de zintuigen gestimuleerd worden. Dit stop je bij de dingen die je kind al uitgezocht heeft zonder dat je kind dat weet in een doos waar je kind met zijn hand er dingen uit kan pakken.

Vervolgens  vraag je je kind ogen te sluiten. Of doe een doek voor de ogen of een masker voor de ogen van je kind. Let wel op dat je dit uitlegt dat je even een spelletje gaat doen waar je je kind een blinddoek omdoet om te zorgen dat je kind alleen maar kan voelen. Geef altijd aan dat je erbij blijft en dat het veilig is.

Vervolgens leg je iets op de handen van je kind en ga je vragen wat het voelt. Voelt het zwaar of licht, zorg er ook voor dat de andere hand van je kind het kan aanraken. Ga dan vragen stellen, wat het voelt. Vraag ook of er iets in het lichaam voelt of dat er iets in het lichaam verandert als je iets in zijn hand legt.  Vraag je kind dingen te benoemen. Als je bijvoorbeeld een ingepakt ijsje op de hand van je kind legt zal het voelen dat het koud aanvoelt. Een steen kan ruw aanvoelen, gebeurt er dan in rest van het lichaam nog iets.

Zo kun je ze ook laten spelen door twee dingen te laten pakken.  Ook kun je kinderen iets laten proeven en het verschil tussen zoet en zuur of een structuur laten proeven. Kijken hoe dat voor je kind voelt. Ook kun je proberen of je kind al kan ruiken wat het daarna gaat proeven. Je kunt ook zelf mee doen. Nadat je kind heeft gevoeld, delen wat jij hebt waargenomen en dat bespreken met je kind.

Vervolgens kun je je kind vragen om de materialen niet alleen met de hand aan te raken. Laat ze bijvoorbeeld ook tegen arm of buik of wang aan te houden. Vraag vervolgens of dat verschillend aanvoelt en laat ze dat beschrijven.

Tip 2

Het ene kind zal heel gemakkelijk iets qua geur herkennen. Een ander kind zal het eenvoudiger vinden om op de tast iets te doen. Ieder kind heeft, gezien zijn/haar elementenreeks een andere voorkeur.

Leren waarnemen en voelen van je kind?

Speciaal voor jou onze e-books over tips voor gelukkiger kind en zelfvertrouwen van je kind Download deze waardevollle cadeaus

 

Powered by BetterDocs