De lagen van bescherming

De lagen van bescherming

Ieder mens zorgt voor een beschermlaag om zich te beschermen tegen pijn en kwetsbaarheid. We hebben een aantal lagen, die noemen we de lagen van bescherming.

De buitenste laag is je beschermlaag

Net als dat je huis afsluit om te zorgen dat er geen mensen binnenkomen die je niet wenst doe je dat ook op emotioneel niveau. De buitenste laag is dus de laag bescherming. Dat is ook de laag waar je verschillende maskers opzet, de hard werkende, de vriendelijke,  de slachtoffer of de dader, de verzorgende, de eisende. Allemaal met als doel om je te beschermen tegen pijn en angst. Dit doe je omdat van jongs af bewust of onbewust gekwetst wordt in je emoties. Door deze laag om je emoties heen te zetten en jezelf te beschermen zorg je ervoor dat je door gaat ondanks dat er natuurlijk wel kwetsingen zijn.

De tweede laag  is de laag van je emoties

Hier zitten je emoties, angst, schaamte, boosheid, verdriet, blijheid, hulpeloosheid. Dit is een laag waar je voelt dat je leeft en dat je emoties hebt. Nog steeds ben je kwetsbaar maar tegelijkertijd is dat ook de plek waar je je emoties voelt. Daar is de opening om naar je wonden en je emoties te gaan kijken. Dus de laag waar je voelt wat er in je omgaat en je gevoelens voorzichtig leert te doorvoelen. Je gaat als het ware je opgesloten emoties voelen. Dit is voor de meeste mensen ook moeilijk. Het toelaten en het doorleven van je emoties. Door de emoties te gaan voelen komt er ruimte en ontspanning en kun je in de derde laag komen. Ook je lichaam zal merken dat je als het ware je emoties toelaat en verwerkt waardoor er zowel emotionele als fysieke ruimte ontstaat.

De laatste laag is je essentie laag

Dat is eigenlijk de laag waar je essentie zit. Wie je werkelijk bent dus als het ware kom je thuis in jezelf. Hier is rust en ontspanning en herkenning van wie je in de kern bent. Hier is ook je stilte in jezelf. Je voelt gelijk dat je thuis bent. Het is je natuurlijke stroom van energie. Het lastigste van deze laag is dat je er nooit lang in zit. Eigenlijk zit je vaker in de eerste 2 lagen. Echter op het moment dat je wel in deze laag zit dan voel je de ontspanning.

de lagen van bescherming

 

Coaching

 

Bronnen:

Face to face with fear and stepping out of fear, Krishnananda

 

 

Powered by BetterDocs