Onzekerheid doorgeven aan je kind

onzekerheid

Onzekerheid van je kind

 

Onzekerheid doorgeven aan je kind

Iedere ouder wil dat zijn kind met zelfvertrouwen groot wordt en probeert bewust het zelfvertrouwen van je kind te beïnvloeden. Het positief bevestigen van je kind speelt daar een rol mee. Echter is het ook zo dat dit niet altijd werkt. Wat veel belangrijker is, is hoe het ontvangen wordt door het kind en hoe die het interpreteert.

Positief bevestigen

Uiteraard is positief bevestigen belangrijk dus een kind heeft wel degelijk bevestiging nodig. Een kind wat leert lopen zal het zeker veel meer proberen omdat iedere ouder in extase is bij de eerste stapjes. Het kind valt daarna nog meerdere malen maar omdat de aandacht naar de stapjes gaat die het maakt, probeert het het keer op keer opnieuw, net zo lang tot het kan lopen en niet meer valt. Zo hebben we het allemaal geleerd.

Als je het kind daarin niet had begeleid of wanneer je als het viel gezegd had dat je kind het toch niet helemaal goed heeft gedaan, is de kans groot dat het kindje het veel minder vaak had geprobeerd. Het kind wil de bevestiging van de ouder en wordt blij dat papa of mama of iemand uit de omgeving heel duidelijk maakt dat wat het kind doet namelijk stapjes zetten heel knap is. Het feit dat je als ouder iedere keer het aanmoedigt als het stapjes zet en het beschermt als het valt maakt dat het kind doorgaat. Dus naast aanmoediging is het daarnaast belangrijk dat het kind zich veilig voelt.

Een kind dat bang is in het zwembad en voor het eerst het water in moet heeft meer nodig dan aanmoediging. Het moet ook weten dat het veilig is en dat er niets zal gebeuren. Dus naast bevestiging en aanmoediging dien het kind zich ook in de basis veilig te voelen.

Veiligheid

Bij onzekerheid van kinderen is het dus eerst van belang waarom het onzeker is. Is er angst en voelt het zich onveilig? Het ene kind heeft meer aanleg tot onzekerheid dat het andere kind. Hier kunnen verschillende zaken een rol spelen. Zit er in het familiesysteem veel onzekerheid dan zal het kind waarschijnlijk hierdoor beïnvloed worden. Een kind kopieert namelijk automatisch gedrag van ouders.

Persoonlijkheidstypes en onzekerheid

Daarnaast spelen persoonlijkheidstypes een rol. Neem het enneagram of nine star ki. Een kind dat in zijn essentie al veel leiderschapskwaliteiten in zich heeft, zal naar alle waarschijnlijkheid minder onzeker zijn dan een kind wat meer een zorgende kant heeft. Als ik dit vertaal naar de nine star ki, een Chinese methode op basis van de geboortedatum, zie je bijvoorbeeld dat de aarde types van huis uit onzekerder zijn dan bijvoorbeeld een vuur teken of een metaal teken. Dus het tijdstip waarop je geboren bent zegt ook iets over je karakter en de zaken die minder in je essentie aanwezig zijn. Ervaringen van het leven spelen ook een rol zoals overlijden van een ouder, scheiding, pesten, een nare gebeurtenis.

Interpretatie

Daarnaast is het dus van belang hoe een kind een boodschap interpreteert. Neem bijvoorbeeld de zin: zie, je kunt het wel. Waarschijnlijk bedoel je het positief. Het kind kan deze boodschap heel anders interpreteren. Zo van: ik ben een hopeloos geval maar uiteindelijk is het toch gelukt. Of kennelijk hebben ander kinderen minder aanmoediging nodig en durven die het veel sneller. Of waarom twijfel je aan mij.

Jij kan het goed bedoelen maar de woorden en de interpretatie waar je iets mee zegt zijn ook van invloed. Ook je handelen speelt een rol. Als je zelf ergens niet goed in bent en je probeert je kind daar toch in aan te moedigen terwijl het voelt dat ook jij dit lastig vindt dan kun je in woorden bevestigen maar je lichaamstaal kan wat anders zeggen. Dit zijn zaken die allemaal een rol kunnen spelen en onbewust kun je dus onzekerheid doorgeven. Wil je er meer over weten of op maat advies, boek dan een gratis online sessie om dieper op deze materie in te gaan. – Carol Ann –

 

Coaching voor zelfvertrouwen

Powered by BetterDocs