Complimenten

Complimenten

Er zijn verschillende soorten complimenten en de manier waarop je ze geeft heeft effect. Daarbij is ook gebleken dat kinderen en volwassenen met een laag zelfbeeld het moeilijk vinden om een compliment te ontvangen. Als je in een groep een oefening doet met een compliment wegwuiven zal je zien dat onzekere mensen dat heel goed kunnen. Met andere woorden redenen bedenken waarom het compliment niet klopt of ontvangen kan worden.  Op het moment dat ze het compliment alleen in ontvangst mogen nemen vinden zie dat veel lastiger.

Voorbeeld

Joris is van nature een verlegen jongentje. Hij is qua elementen een aarde 2 (hartenlief) water 1 (voelspriet) en metaal 6 (de koning/koningin). De namen tussen haakjes zijn de kindernamen die wij eraan gegeven hebben. Terug naar Joris hij heeft een grote behoefte aan veiligheid en is niet zo’n prater. Hij zorgt graag voor de ander en vergeet daarbij zichzelf nogal eens. In een kringgesprek op school zegt hij plotseling dat hij eerder zijn hand had opgestoken dan de ander om iets te zeggen. De leraar had dat niet gezien maar weet hoe verlegen Joris normaal is. Hij complimenteert Joris dat hij voor zichzelf opkomt en ook nog iets wil delen. Dezelfde dag stelt Joris nog een vraag. In dit geval heeft het compliment Joris een stukje zelfvertrouwen gegeven. Deze situatie had ook anders kunnen uitpakken een compliment kan namelijk ook ervoor zorgen dat Joris nog verlegener wordt en zich nog meer terugtrekt.

Er zijn meer soorten complimenten.

Je hebt complimenten die iets zeggen over de persoon zelf. Dus “wat kan jij dit goed” of “Deze complimenten zeggen iets over een talent of iets wat de persoon goed gedaan heeft.

Daarnaast heb je complimenten die een resultaat weergeven zoals “wat goed dat jij het winnende doelpunt hebt gescoord” Dit gaat over het resultaat.

Complimenten over verzorging of uiterlijk.  Dus “wat zie je er leuk uit” of “wat heb je een mooie broek aan”

Complimenten die iets zeggen over dat je iets afgemaakt hebt. “’ Wat ben ik trots op je dat je je zwemdiploma gehaald hebt”

Overdreven complimenten. Het woord zegt het al het compliment is te dik aangezet. “jij bent de allerslimste van de wereld”

Complimenteren

Complimenteren vanaf jongs af aan is  dus superbelangrijk. Eigenlijk dien je op alle vlakken met uitzondering van de overdreven complimenten je kind te voeden.  Belangrijk is ook dat je het gelijk doet en niet een paar uur daarna. Dan leeft het niet meer voor het kind en komt het ook niet binnen. Voor onzekere kinderen is het belangrijk dat je in eerste instantie complimenten geeft als je alleen met dat kind bent. Een compliment in een groep kan voor een onzeker kind lastig ontvangen zijn. Het kan zijn dat je daarmee het kind in zijn schaamte of onzekerheidscirkel drukt. Beter is het om het eerst onder 4 ogen te doen en daarna te oefenen als er 1 persoon meer bij is. Dus bouw op.

Zorg ook dat het een eerlijk compliment is. Kinderen voelen heel veel en als je het te dik aanzet zal het kind het niet als een compliment ontvangen. Complimenteer niet alleen over prestaties en resultaten maar ook over respectvol gedrag, of als je kind je geholpen heeft.

Bij onzekere kinderen/volwassen helpt het ook om het kind dingen zelf te laten bedenken. Het stimuleren van oplossingen. Dus als je kind met blokken aan het spelen is en het bijvoorbeeld de hoogte in wil, vragen op welke wijze het kind dit kan doen. Hiermee stimuleer je het meedenk proces.

Voor het effect van complimenten is het belangrijk dat het kind/volwassenen het binnen kan laten komen. Daarom werken overdreven complimenten niet. Bovendien is de setting en hoe iemand met een compliment omgaat van belang. In de nine star ki (Chinese astrologie) zal een artiest/vuur 9 die graag in de belangstelling staat doorgaans makkelijker een compliment oppakken dan bijvoorbeeld een aarde 2. Dus kijk ook naar de persoonlijkheid van je kind. Om te bouwen aan zelfvertrouwen is het ook juist van belang dat je je kind juist complimenteert op zaken die het lastig vindt. Dus als een kind moeite heeft met lezen en je merkt dat het beter gaat zeg dat dan ook.

complimenten

Download gratis ebook over tips voor meer zelfvertrouwen Complimenten

 

 

 

Powered by BetterDocs