Angststoornis

Wat is een angststoornis

Een angststoornis heeft op allerlei vlaken een impact op je eigen leven. Het gaat er niet alleen omdat je fysieke klachten hebt en dat er opgesloten emoties in je lichaam blijven. Dus naast dat het effect heeft op je gezondheid maar ook je privéleven, je sociale leven, je werk of je schoolprestaties.

Een angststoornis is voor iedereen verschillend en wordt vaak gebruikt als een soort van verzamelnaam voor allerlei angsten, denk aan pleinvrees, angst voor spinnen, paniekstoornis, mijdingsvormen etc. Een angststoornis is een angst terwijl er eigenlijk geen reden toe is. Er is geen gevaar alleen in jouw hoofd maak jij het eigenlijk heel erg groot.

De angst zorgt er voor dat je vaak niet in beweging komt. Je laat je leiden tot je angst. Dit kan betekenen dat je hele nachten piekert vanuit je angst, of dat je dingen mijdt. Je durft niet meer naar die verjaardag, of je durft niet meer alleen auto te rijden of de snelweg op. Of je raakt ineens in paniek. Daarnaast kan het er voor zorgen dat je lichamelijke klachten hebt, constant hoofdpijn, zweten, last van je hart. In ieder geval zorgt het voor een belemmering.

Bij een gegeneraliseerde angststoornis ben je gewoon altijd bang. Je maakt je zorgen over allerlei dingen. Je mijdt dingen omdat je niet durft.

 

Hoe ontstaat een angst- en piekerstoornis?

Bij de meeste mensen ontstaat een angst of piekerstoornis geleidelijk.  Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Het kan zijn dat het een erfelijke kwestie is.

Het kan zijn dat je ouders van nature angstig zijn en jij daar eigenlijk mee opgegroeid wordt

Een trauma, ingrijpende gebeurtenis kan ook de start van een angststoornis zijn.

Ook ziekte kan van invloed zijn.

Ook kan het van nature al zijn dat je introvert bent en dus gewend bent om alleen te zijn en dan kan de stap tot verbinding moeilijker worden en dat kan ook uiteindelijk leiden tot een angststoornis.

 

Wat kun je zelf al doen bij een angst of een angststoornis

Zorgen voor regelmatig op tijd opstaan, eten, naar bed gaan. Zoveel mogelijk regelmatig inplannen

Gezonde voeding en genoeg water drinken, vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken

Zorg dat je minimaal een half uur per dag beweegt

Probeer je dagelijkse routine vast te houden dus wel werken of de vaste dingen die je altijd doet te blijven doen

Ademhalingsoefeningen, yoga, meditatietechnieken.

Ademen en dan voelen in je lichaam een plek waar het rustig is en dan aan iets positiefs denken en dan blijven ademen alsof je de adem stuurt naar de plek in de lichaam waar het rustig is.

Praten met mensen in je omgeving die je vertrouwt.

Kijken of je de negatieve boodschap of de angst boodschap kan ombuigen of kan onderzoeken op waarheid. Je zou het ook op kunnen schrijven en dan gaan onderzoeken of deze gedachte wel klopt en misschien gaan omdenken of kijken welke gedachte helpt om je gerust te stellen.

Aan het werk gaan met je opgesloten emoties. Een kijkje in jezelf heeft hier een methode voor.

Professionele hulp zoeken

angststoornis

Wat is een angststoornis?

 

Coaching voor zelfvertrouwen

Powered by BetterDocs