Controle loslaten

Controle willen houden betekent dat je het gevoel hebt dat jij aan het stuur van iets zit en de macht hebt op wat er gaat gebeuren. Echter controle bestaat niet. Eigenlijk heb je op zijn hoogst ergens een klein stukje invloed op maar we hebben niet de totale controle. Kijk als voorbeeld maar naar de corona periode. De overheid besloot dat we zoveel mogelijk thuis moesten blijven en nam allemaal maatregelen waar je je aan moest houden. Daar had je totaal geen invloed op of je het er nu wel of niet mee eens bent. Zo gaat dat met vele dingen. Dagelijks heb je te dealen met onverwachte gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt. Waarschijnlijk herken je het dat je een afspraak hebt en je gaat op tijd weg, plotseling een file door een ongeluk of een wegomlegging en dan moet je handelen bijvoorbeeld bellen om te zeggen dat je iets later bent. Over deze situatie had je namelijk geen controle het enige wat je kan doen is anticiperen op de situatie.

Controle houden

Vaak is er iets gebeurd waarom je heel erg vast wil houden aan de controle, bijvoorbeeld een traumatische ervaring waardoor je je zelf veilig wilt voelen. Je denkt dat je zo beter om kan gaan met de situatie. Je gaat dan gedrag tonen waarin je denkt dat je controle hebt. Denk aan als je je veilig wilt voelen dat je wel drie of meer keren checkt of je huis op slot zit. Vaak zie je bijvoorbeeld bij mensen met een seksueel misbruik verleden dat ze een eetstoornis ontwikkelen anorexia is een voorbeeld over controle willen houden wat je eet. Zo zijn er allemaal manieren waarop je denkt controle te kunnen uitoefenen.

Eigenlijk heb je geen controle. Het enige wat je kunt beïnvloeden is de wijze waarop je op een situatie reageert. Vaak willen mensen controle houden omdat ze onzeker zijn of omdat ze een laag zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex hebben. Het geeft dan een vorm van veiligheid. Het lastige is dat als je aan een bepaalde verwachting vasthoudt en daar controle op wil uitoefenen hoe groter de kans dat je toch teleurgesteld wordt.

Hoe los je het op?

Door te erkennen dat je controledrang hebt is de eerste stap. Als je weet dat je het doet kun je ook je eigen gedrag onderzoeken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat er onder je controledrang zit. Waar ben je onzeker over en wat kun je daaraan doen? De controle houden geeft namelijk vaak behoorlijk wat stress omdat je nu eenmaal over de meeste zaken dat echt niet hebt. Daarnaast is het belangrijk om in te zien welke overtuigingen er mee te maken hebben  en deze overtuigingen op waarheid te onderzoeken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar je ziektewinst zit, waarom houd je die hang naar controle in stand. Wat levert dat je op? Als je weet wat er onder zit en je pakt dan aan stukje voor stukje dan ga je succes boeken. Dat succes neem je weer mee om de volgende stap te zetten. Zo los je uiteindelijk stapje voor stapje de controledrang op.

controle

[Coaching voor zelfvertrouwen

 

 

 

Powered by BetterDocs