Het gunstige effect van stilte

Het gunstige effect van stilte

Stilte is iets wat eigenlijk ieder mens nodig heeft , net zoals slaap. Het voedt namelijk je ziel en je lichaam. Het zorgt er voor dat je lichaam en je ziel tot rust komen. Het is een voeding  voor je lichaam die er voor zorgt dat je stress vermindert.  Bovendien kan het ervoor zorgen dat je meer energie krijgt doordat je lichaam zich weer kan opladen. Eigenlijk hetzelfde wat wij met ons lichaam doen uitrusten en dan weer dingen doen. Dit is het gunstige effect van stilte en dat is heel belangrijk. Stilte voedt gewoon je lichaam en je ziel.

Bewustwording

Bovendien zorgt stilte ervoor dat je meer bewust wordt. Denk maar eens aan een moment dat je nog in bed lag en het volkomen stil was. Dat je plotseling bewust bent van de natuurlijke geluiden om je heen. Het betekent namelijk niet zoals vele mensen denken dat er helemaal geen geluid is want de natuur blijft wel de natuurlijke geluiden produceren. Maar juist die geluiden wordt je opeens veel meer bewust van als je stil bent. Dus daarmee verhoog je ook automatisch je concentratie en waarneming. In het begin zullen er nog vele gedachte door je hoofd spoken maar hoe langer je stil bent hoe meer rust er ook in dat patroon komt. Bovendien is het niet erg dat er gedachte door je heen want de ene gedachte volgt de ander op. De stilte zorgt dat je hersenen ook even adempauze krijgen. Uitschakelen van gedachte is lastig maar het reduceren van deze gedachte helpt je hersenen.

Emoties en lichaam sensaties

Het zorgt er ook voor dat je jezelf beter leert kennen. Je wordt bewust van de emoties die bij je spelen. Laat je ze toe, of onderdruk je ze te vaak. De stilte zorgt ervoor dat hetgeen aanwezig is naar boven komt. Het beter bewust zijn van je emoties maar ook van je lichaam sensaties maakt dat je inzicht krijgt en vaak ook je gedrag daar op afstemt.

Het toestaan is ook goed om je hersencellen rust te geven. Uit onderzoek is gebleken dat met ongeveer 2 uur stilte per dat je hersencellen vernieuwen en dat invloed op bijvoorbeeld je geheugen en je leerproces.

Stimulering creativiteit

Het zorgt er ook voor dat je denken op een dieper niveau zich kan ontwikkelen en dat je creatiever wordt. Je wordt niet afgeleid door iets waardoor je hersenen rust hebben en dat komt ten goede aan de ontwikkeling van je creativiteit. Het zorgt er ook voor dat je intuïtie de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Kortom stilte brengt hele positieve aspecten voor zowel je lichaam alsmede je emoties en je hersenen.

Download e-books

 

Het gunstige effect van stilte

 

Powered by BetterDocs