Aanraken
Aanraken is iets heel essentieels waar wij mensen allemaal behoefte aan hebben. Juist in de corona tijd merkte heel veel mensen op hoe ze het miste om door een ander geknuffeld te worden. Veel mensen hebben last van huidhonger. Huidhonger betekent letterlijk de behoefte om aangeraakt te worden. Huidhonger komt uit de lichaamsgerichte therapie waar de invloed van aanraking heel erg helend kan werken. Aanraken is een basisbehoefte en bij te weinig aanraking kan dat zorgen voor huidhonger. Ook bij het verlies van je partner of als je alleen woont kan huidhonger optreden.
Je laten aanraken
Aanraken kan heel erg helpen om in contact met je lijf te komen. Vooral als het door een ander gedaan wordt. Als je door een ander aangeraakt wordt is de sensatie anders. Huid op huid van een ander voelt anders dan als je jezelf aanraakt. Uit onderzoek blijkt ook dat je hersenen anders reageren. Aanraken kan ervoor zorgen dat je lichaam ontspant en pijn verlagen. Ook kan het je geluk hormoon stimuleren. Het kan voelen als een intense verbinding met de ander. In de corona tijd kon je het hee duidelijk merken het effect van niet mogen knuffelen. Dus op allerlei manieren mis je aanraking als het er niet is. Aanraking kan ook troostend zijn. Bij bijvoorbeeld vasthoudtherapie kan de aanraking door het vasthouden geborgenheid en veiligheid geven. Ook kun je speels aanraken een vorm die bij kinderen vaak werkt denk aan kietelen of spelletjes met aanraken.
Ook is het mooie manier om langzaam aangeraakt te worden en te voelen hoe je lichaam hierop reageert. Kijken welke lichaam sensaties en gevoelens naar boven komen als een ander je aanraakt.
Hoe reageert de cliënt?
Voor een therapeut is het ook heel belangrijk om toestemming te vragen bij aanraken. Daarnaast dien je te kijken of de cliënt met de aanraking om kan gaan. Zeker bij mensen met een misbruik verleden of behoorlijke trauma’s zal je moeten kijken hoe je aanraakt en de cliënt ook de autonomie geven dat iemand jouw hand weg kan halen. Soms heeft iemand tijd nodig voor dat die aangeraakt kan worden. Een goede manier om te wennen is net boven de huid met de hand te gaan maar niet aanraken. Als de cliënt er dan een beetje aan gewend is vraag je of je voor et eerst aan mag raken. Begin dan bijvoorbeeld bij de hand omdat de meeste wel gewend zijn om een hand te geven. Langzaam bouw je de aanraking uit. Daar mee spelen kan ook erg helend zijn dat je met de cliënt werkt hoe lang die op een bepaalde plek de aanraking kan voelen en ook grenzen mag aangeven.
Zo zijn er dus vele manieren om te werken met aanraking. Wij zelf werken vaak met simple touch en met aanraking op een massagetafel. Wij vertellen dan altijd wat de cliënt kan verwachten en leggen alles uit. Je merkt vanzelf hoe de cliënt hierop reageert. Ook vasthoudtherapie is een vorm van aanraking om emoties te verwerken.
Omdat wij ook heel veel met nine star ki en daar de verschillende elementen ook anders reageren op aanraking kunnen wij daar ook vanuit deze kennis op inspelen.
Coaching