Systemisch werk

Wat is systemisch werken?

Met systemisch werk wordt bedoeld dat je onderdeel bent van een systeem. Een familie, gezin, een sportclub, een bedrijf. Doordat je onderdeel bent van een systeem wordt een gedeelte van jouw gedrag afhankelijk van de voorwaarden en de regels van dit systeem. Door naar het systeem te kijken krijg je inzicht in je eigen gedrag maar bijvoorbeeld ook de verhoudingen of jouw gevoel daarin.

Systemisch werk is een prachtige manier om te kijken naar de relationele banden in een systeem. Iedereen maakt onderdeel uit van verschillende systemen. Denk aan je familie systeem, je gezin, je werkomgeving, je vriendengroep, je klas of je sportclub.  Door poppetjes neer te zetten in een systeem kun je kijken naar de verhoudingen. Zo kun je kijken naar de verbanden. Je kunt daardoor ook zien wat het bij jou oproept dus als het ware krijg je de symptomen van jouw reactie op het systeem en het kan zijn dat je de situatie beter kan begrijpen of accepteren.

Systemisch werk geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in deze relatie-dynamieken. En of dat invloed heeft op iemands leven. Je kunt werken aan emotionele klachten (denk o.a. aan onzekerheid), sociale klachten (ik voel me niet geaccepteerd) maar zeker ook fysieke klachten (als gevolg van emotionele disbalans).

Door systemisch werk ga je onderzoeken: Wat is er in dit systeem gebeurd? Door de methode die wij hanteren (als enige in Nederland), kunnen we niet alleen kijken naar hoe jij ertegenaan kijkt, maar ook wie iemand in essentie is. Welke kwaliteiten zijn er in het systeem aanwezig en wat ontbreekt er? Is het systeem compleet of staat er iemand niet op de juiste plek? Onttrekt iemand zich in dit systeem?

Er zijn allereerst drie basiswetten:

  1. Iedereen moet op de juiste plek staan in het systeem. Er is sprake van een bepaalde rangorde, denk aan vader, moeder, kind.
  2. Iedereen heeft een plek in het systeem, niemand wordt buitengesloten.
  3. Er dient evenwicht te zijn tussen geven en nemen. Is deze balans er niet is dan ontstaat er dus een andere dynamiek die voor een andere balans in het systeem zorgen. Een dynamiek is als je iets draagt van een ander wat niet van jou is. Bijvoorbeeld een geheim, een verantwoordelijkheid die eigenlijk bij een ander ligt maar die jij bent gaan dragen.

Dit lijkt allemaal logisch maar wat gebeurt er als een ouder bijvoorbeeld op jonge leeftijd wegvalt. Vaak neemt één van de kinderen de rol automatisch over en die verlaat derhalve zijn/haar eigen plek in het systeem. Dit zorgt voor disbalans.

Zo kun je tal van redenen bedenken die ervoor zorgen dat het systeem verstoort, met alle gevolgen van dien. Zaken waar jij nu last van hebt, kunnen dus ook al tijden voor jou en niet door jou ontstaan zijn.

Wij kijken vanuit de bovengenoemde wetten, maar met behulp van Nine Star Ki, naar dat wat de cliënt bezighoudt en waar disbalans zit. Daarna gaan we aan de slag om het systeem te verbeteren voor onze cliënt.

Wat is het verschil met familiesysteem en het werken met familiesysteem en nine star ki

Met nine star ki zet je net zoals bij systemisch werken in een familiesysteem de poppetjes neer met dit verschil dat alle poppetjes kleuren hebben. Deze kleuren zijn gekoppeld aan de elementen die je bij je geboorte hebt meegekregen. Door met de poppetjes te werken kun je door kleuren te kiezen zien hoe jij naar je familie kijkt maar ook wie ze in het systeem van de nine star ki werkelijk zijn.

Wanneer werk je met een familie of een andere manier van systemisch werken?

Dat kan om verschillende reden zijn als je relatie niet lekker loopt. Als er in het familie systeem ruzies of verbroken relaties zijn. Bij problemen op je werk, als je van het ene probleem in het andere terecht komt. Of bijvoorbeeld als het met je kind niet goed gaat kan het een hele mooie methode om inzicht te krijgen zijn.

systemisch werk

 

 

Powered by BetterDocs