Je hersenen en trauma

Hoe werken je drie delen van je hersenen samen bij het meemaken van een trauma?

Je hersenen en trauma. We hebben naast de benamingen van de hersenen ook de vertaling van onze kinderelementen vanuit de nine star ki eraan toegevoegd zodat je ook inzicht krijgt wat in dit geval het element doet bij het meemaken van een trauma.

De reptielenhersenen (hypothalamus en hersenstam) (de piraat) zorgen voor je overlevingsmechanismen. Het zorgt dat je instincten en reflexen in actie komen en is verantwoordelijk voor de wijze waarop je reageert. De drie vormen daarin zijn vluchten, vechten of bevriezen.  Het neemt eigenlijk gelijk actie eigenlijk zonder na te denken. Het neemt gevaar waar en gaat in de actiemodus.  Ook vindt hier het reguleringsmechanisme zoals je hartslag en ademhaling plaats alsmede het functioneren van het zenuwstelsel. Hieronder valt ook je zenuwstelsel dat onze motoriek en zintuigen aanstuurt.

De middenhersenen (limbische systeem) (de artiest) hierin zijn je herinneringen en je gevoelens en je emotioneel en sociaal gedrag opgeslagen. Deze laag zit om je reptielenbrein heen. Het zorgt voor de emotionele reactie bij overleving. Dit brein  is nog steeds gericht op overleven net zoals het reptielenbrein. In eerste instantie reageert het reptielenbrein bij overleving en daarna komt de emotionele verwerking en die vindt plaats in het zoogdierenbrein. In het zoogdierenbrein merk je dus dat je boos, verdrietig of bang bent. Dit deel zorgt er ook voor de communicatie in lichaamstaal.

De Neo cortex (mensenbrein) voelspriet

Dit brein zit om het zoogdierenbrein. Hier zit je ratio, je denken, je intellect. Dit is het brein wat je aan het denken zet en waardoor je besluiten neemt. In de meeste gevallen ga je in de doe actie vanuit het reptielenbrein en het zoogdierenbrein en daarna zorgt de neo cortex om. Meestal zo rond de 95 procent neem je onbewust een beslissing en je neo cortex zorgt ervoor dat je je besluit rationaliseert. Onderzoek heeft uitgewezen dat 95 procent vanuit het onbewuste.

Een voorbeeld in Jip en Janneke taal vanuit de elementen in de nine star ki uitgelegd.

Hoe werkt jouw brein of dat van kind je kind als het angstig is? Als er gevaar is bijvoorbeeld doordat je  een trauma  meemaakt bijvoorbeeld een ongeluk dan schiet jij of je kind als eerste in een overlevingsstand.  Je piraat zorgt ervoor bijvoorbeeld als je valt de klap op te vangen. De piraat durft dus die gaat vechten. in dit geval gaat je lichaam dus vechten om de klap zo goed mogelijk op te vangen. Als je gepest wordt bijvoorbeeld zorgt je piraat dat je misschien vlucht of bevriest. Vervolgens als je een veilig plekje hebt gevonden komt op de gebeurtenis je emotionele reactie vanuit de artiest. Je voelt de emotie en deze emotie is waarschijnlijk ook voelbaar in je lichaam. Daarna gaat de voelspriet nadenken over wat er is gebeurd.  Kinderen huilen, schreeuwen dus meestal vanuit het onbewuste ze zitten in hun overlevingstand. Ben je dus bewust als ouder dat je kind dat niet expres doet maar puur vanuit de piraat in eerste instantie reageert. Als het rustig wordt komt de emotie en daarna pas het denken over wat er gebeurd is.

je hersenen en trauma

 

Coaching op zelfvertrouwen

 

Powered by BetterDocs