Categorieën bekijken

Assertiviteit

1 min leestijd

Wat is assertiviteit?

 Assertiviteit is ervoor zorgen dat je opkomt voor je eigen belangen en je visie geven. Assertiviteit betekent ook dat je dit alles doet op een respectvolle manier.

Daarnaast is het wel belangrijk dat je niet alleen oog hebt voor je eigen belangen maar ook voor de ander.

Je komt dus eerlijk op voor je zelf en je uit wat je voelt denkt en ervaart. Daarnaast neem je verantwoordelijkheid voor je zelf. Je weet op een vriendelijke manier te zeggen wat je wilt of wat je niet wilt. Je durft kwetsbaar te zijn en je emotie te tonen. Daarnaast durf je kritiek te geven maar kun je deze ook ontvangen. Je durft ook vast te houden aan je eigen standpunt. Je durft ook bij jezelf te blijven en maakt je niet druk wat de ander daarvan vindt.

Hoe ontwikkel je assertiviteit?

Leer uit te spreken wat je denkt en wat je voelt. Dat kan in het begin eng zijn maar als je het vaker doet wordt je er behendig in. Hierbij is het van belang dat je bedenkt dat jouw inbreng evenveel waarde heeft als van een ander.

Durf aan te geven wat jij wilt en durf te vragen. Een ander kan niet ruiken of voelen wat jij wilt of bedoelt dus breng hetgeen wat jij wilt over. Bij alles wat je zegt is het ook belangrijk dat je alleen namens jezelf spreekt.

Neem feedback niet persoonlijk. Ga ervan uit dat het opbouwend bedoeld is.

Durf het ook uit te spreken als je iets niet begrijpt. Vraag om verheldering als iets niet duidelijk is. Goed begrijpen wat er gezegd wordt, is belangrijk om zelf ook te kunnen reageren.

Realiseer je dat veel mensen het lastig vinden om voor hun mening uit te komen.  Dus dat de meeste mensen daar zelf ook mee worstelen .

Zorg voor je lichaamshouding. Rechtop, de ander aankijkend komt veel sterker over dan met gezakte schouders naar de vloer kijken.

Als het kan vertel iets persoonlijks zodat de anderen je beter leren kennen. Vooral kwetsbaar durven zijn, zorgt voor herkenning en erkenning.

Als het lukt om iets luchtigs te brengen of een grapje tussendoor dan kan ook heel effectief werken.

Spreek in makkelijke taal zodat de anderen in staat zijn om je te volgen.

Bereid je goed voor en weet wat je wilt gaan zeggen. Als je je voorbereid ben je waarschijnlijk een stuk rustiger en weet je zeker dat je de feiten kent.

Tip

Wanneer je niet goed weet hoe je nu eigenlijk in elkaar steekt, bereken dan je elementen eens en neem zo eens een kijkje in jezelf.

Bereken je reeks

Mogelijk gemaakt door BetterDocs