BLOG

Haal jij jezelf ook wel eens naar beneden?

haal jij jezelf ook wel eens naar beneden?
k

Haal jij jezelf ook wel eens naar beneden?

Geschreven door: Carol van Eijck
v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

20 maart 2022

Haal jij jezelf ook wel eens naar beneden?

In de vijfde klas van de lagere school vond een leraar het nodig om mij enorm te kleineren. Ik heb geen mooi handschrift, maar kan (als ik de tijd neem) echt goed leesbaar schrijven. Ik moest een schrijfschrift van de eerste klas ophalen. Deze man heeft mijn hele jaar niets anders gedaan dan mij het gevoel te geven dat ik niet goed genoeg was.

Onlangs was hij op bezoek bij mijn ouders. Hij vroeg wat er van mij terecht gekomen was. Verbaasd dat ik ondernemer was en dat het met mij toch wel goed gekomen was. Dit voorval, en nog vele anderen, hebben ervoor gezorgd dat ik dat heel lang geloofd heb. Gelukkig ben ik daarmee gestopt toen ik op een dag (30 jaar geleden) me realiseerde dat het slechts meningen van anderen zijn. Het is geen waarheid. Echter zie ik ook bij mijn cliënten de neiging tot vergelijken en het jezelf naar beneden halen.

Vergelijken doen we allemaal
Het vergelijken is iets dat we allemaal doen, alsof het aangeboren is. Meer waarschijnlijk heeft onze omgeving dat eigenlijk onbewust gestimuleerd. Hoe vaak ben jij door ouders, leraren vergeleken omdat een ander het beter kon? Nog een belangrijkere vraag: hoe vaak doe je het nu bij jezelf?

Kan niet bestaat niet
Eén van mijn cliënten is een geslaagd zakenman. Zijn motto is ‘kan niet bestaat niet’. Hij vond het lastig om naar zijn emoties te gaan. Toch kreeg hij gelijk in zijn eigen motto ‘kan niet bestaat niet’ en nu kan hij wel naar zijn emoties. Deze man is een voorbeeld in het helpen van mensen en het stimuleren. Ondanks dat hij super succesvol is, heeft hij respect voor iedereen. Deze man weet waar hij goed in is en is daar trots op en weet ook waar hij nog dingen te leren heeft. Als iemand in zijn bedrijf iets niet kan, kijkt hij naar oplossingen met respect en stimulatie voor degene die het betreft. Zo zou het overal moeten zijn.

Trouw blijven aan je eigen gevoel en plezier
Is het eigenlijk niet ons geboorterecht om te mogen schitteren, om te zeggen dat je ergens goed in bent? Ja toch! We zouden meer bezig moeten zijn met waar we goed in zijn en nog belangrijker: waar we blij van worden. De overtuiging van een ander dat je toch iets niet zo goed kan, sluipt er sneller in dan je denkt. Ik betrapte me er van de week op toen een oud hoofdredacteur me bevestigde dat ik goed schrijf. Ik was zo blij als een kind. Tijdens mijn marketingopleiding, na de nodige feedback, had ik mezelf wijsgemaakt dat ik er toch minder goed in was. Het was voor mezelf weer even een eyeopener dat ik trouw dien te blijven aan mijn eigen gevoel en plezier. Het me niet laten afnemen, ik schrijf graag. Dat is belangrijk en het was goed om het bij mezelf weer eens keer te zien gebeuren.

Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn
Daarnaast valt op dat als je zegt dat je ergens goed in bent dat het vaak als arrogant wordt gezien. Eigenlijk best vreemd dat er toch nog te vaak een oordeel in zit. Genieten van iets waar je goed in bent of waar een ander goed in is zou eigenlijk een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Probeer het maar eens uit, bijvoorbeeld op facebook dat je vaak meer reacties krijgt als het niet goed met je gaat. Schrijf je dat je iets goed kan of dat je heel gelukkig bent, dan komen er vaak veel minder reacties.

Blijf trouw aan je eigen gevoel
Wat ik bij mezelf doe in communicatie is dat ik regelmatig vraag aan mezelf of mijn boodschap eerlijk is en of het liefdevol is. Ook zorg ik er ook altijd voor dat ik communiceer zoals ik het zie, of zo voelt het voor mij. Ik zeg er ook altijd bij dat het mijn mening is, maar geen absolute waarheid. Blijf trouw aan je eigen gevoel en waar jij in gelooft en wees er trots op.

Verwerken van trauma of angst
Zie je veel onzekerheid, angst bij jezelf of bij je eigen kind(eren)? Of dat ze zich terugtrekken, niet enthousiast zijn, en wil je dat deuren voor jezelf of je kind openen? Wil je een eerste stap zetten in het verwerken van jouw angst of trauma? Boek dan via mail contact@eenkijkjeinjezelf.nl alvast een gratis cadeau van een online sessie van een half uur. Dan kan ik meekijken naar jouw situatie en je minimaal 3 tips van onschatbare waarde geven.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *