BLOG

Welke HSP-talenten herken jij in je kind?

Welke HSP-talenten herken jij in je kind
k

Welke HSP-talenten herken jij in je kind?

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

26 juni 2022

Welke HSP-talenten herken jij in je kind?

HSP en HSK

Zeker in deze tijd worden er heel veel hoog sensitieve personen (HSP) geboren. Een high sensitieve person heef een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels. 1 op de 5 mensen reageert sterker op prikkels en voelt dingen sneller aan.  Bij kinderen noemen we het hoog sensitieve kinderen (HSK). Welke HSP-talenten herken jij in je kind?

Waarnemen

Allereerst hebben hoog sensitieve kinderen een enorm vermogen om dingen waar te nemen en zien daarbij ook de kleine details. Ze hebben niet het vermogen om de prikkels te filteren, waardoor ze heel snel scannen. Tevens zorgt het ervoor dat ze snel schakelen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Ze hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.  Dit zorgt ervoor dat deze ook gedragen wordt voor zaken waar ze zelf niets mee te maken hebben. Hoog sensitieve kinderen hebben een enorm plichtsbesef. Daarnaast zijn ze vaak zorgzaam en dat maakt ook dat ze het snel voor een ander opnemen. Dat zorgende vind je ook in heel veel dingen terug. Door te zorgen hopen ze hun steentje bij te dragen aan een mooiere wereld.

Voelen en intuïtie

Als je een hsk bent voel je aan wat er bij anderen speelt. Je weet wanneer iemand verdrietig is of ergens mee zit. Dat hoeft de ander niet aan te geven want dat heb jij allang gevoeld. Ontken het dan ook niet als je kind zaken benoemt want ze hebben de bevestiging op het gevoel nodig.

Hun intuïtie is enorm ontwikkeld. Echter is daarbij van belang dat ze het leren vertrouwen. HSK-kinderen zijn vaak onzeker over hetgeen wat ze voelen juist omdat de omgeving dat vaak niet lukt. Dat maakt dat ze hun gevoel vaak niet vertrouwen. Het stimuleren van het ontwikkelen van die enorme intuïtie is dus van groot belang. Dit is juist zo belangrijk omdat veel beslissingen van een HSK wel voortkomen uit gevoel.

Vaak voelen ze sfeer aan en maken ze makkelijk contact. Juist omdat ze vaak al weten wat er bij de ander speelt en daar ook op in kunnen springen.

Organiseren

Ook organiseren behoort tot de talenten van een HSK, ze zijn vaak wel chaotisch maar toch hebben ze een manier om dingen te regelen en te organiseren. Dit doen ze tot in de kleinste details.

Perspectief zien

Daarnaast zijn het goede luisteraars. Je ziet onder de therapeuten en coaches ook veel hsp’ers juist omdat ze zo goed kunnen waarnemen, luisteren en ook snel verbindingen kunnen maken.  Ze zien het grotere plaatje waardoor ze vaak snel tot de kern kunnen komen maar je ook kunnen helpen met verwerken en het juiste perspectief zien.

Er is vaak een rijke fantasie. Ze krijgen zo veel beelden en prikkels te verwerken dat ze vaak een levendige manier hebben om in beelden te denken. Het zou fijn als schoolsystemen daar meer rekening mee zouden houden. Ze leren makkelijker door te denken in beelden en verhalen omdat ze daar zelf een enorm talent voor hebben. Juist ook omdat de concentratieboog niet echt hoog is helpen de beelden als een soort van ezelsbruggetje.

Een eigen soort humor en een enorme wijsheid zorgt vaak voor een verfrissende kijk. Een high sensitief kind denkt vaak na over zaken waar je als ouder verbaast over kunt zijn. De wereldproblemen van deze tijd worden vanuit een verrassende hoek belicht. Vaak is dat gekoppeld aan een humor die verrast. Hieraan gekoppeld is ook een rechtsvaardigheidsgevoel, soms tot aan het filosofische toe.

Genieten van kleine dingen is ook echt iets wat ze kunnen. Een bloempje wat heen en weer wordt gewaaid door de wind, een vogeltje wat voorbijvliegt wordt opgemerkt. Daar wordt ook echt van genoten van die hele kleine dagelijkse dingen. Ouders krijgen vaak terug van leraren dat ze iedere vogel zien langs komen, ze stemmen namelijk makkelijk af op de omgeving..

Innovatieve oplossingen

Tenslotte nog belangrijk om te noemen het vermogen tot creatief denken en met de meest innovatieve oplossingen te komen behoren ook tot het talent van een hsk. Stimuleer die creatieve manier van denken het behoort tot de essentie van je kind.

Herkenning

Herken jij hier je kind misschien in. Wellicht zie je een deel van deze talenten terug in je kind. De kans is dan groot dat je kind HSK is. Dan is het raadzaam om je er verder in te gaan verdiepen om te zorgen dat je je wel kunt afstemmen op de behoefte en de manier van denken van jouw HSK. Wil je meer inzicht in de talenten van je kind kun je altijd een rapportage bestellen.

 

Verwerken van trauma of angst of begeleiding van je sensitiviteit
Wil jij meer inzicht wat kan helpen om je kind gelukkiger te maken en zelfvertrouwen te vergroten? Of wil je aan je eigen zelfvertrouwen, verdriet of trauma werken? Download dan onze waardevolle cadeaus: https://eenkijkjeinjezelf.nl/gratis-downloadbare-ebooks/.

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *