BLOG

Wat kun jij doen om je kind gelukkig(er) te maken?

Wat geef jij onbewust door aan je kind?
k

Wat kun jij doen om je kind gelukkig(er) te maken?

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

5 juni 2022

Wat kun jij doen om je kind gelukkig(er) te maken?

Vorige week las ik het blog van Nadine Carter: Het grootste geluk is ongelukkig durven zijn. Een prachtig blog waar ik me helemaal in kan vinden. Als volwassene weet je inmiddels dat altijd gelukkig zijn voor niemand is weggelegd. Toch wil je als ouder er wel alles aan doen om je kind zoveel mogelijk fijne momenten te laten beleven. Daar kun je zeker invloed op uitoefenen.
Om een gelukkige jeugd te hebben is het van belang dat je opgroeit in een liefdevol gezin waarin je je veilig kan voelen en waar er aandacht is voor je behoeften en ontwikkeling. Het is van groot belang dat je als ouder je kind leert om van zichzelf te houden. Aandacht, complimenten, praten over emoties, regelmaat en veiligheid zijn van belang. Ook structuur en grenzen zijn nodig om te zorgen voor duidelijkheid en rust zodat je kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Stimuleren van communiceren over emoties

Het is belangrijk dat vanaf dat je weet dat je zwanger bent regelmatig met je kind begint te communiceren en dingen begint uit te leggen. Dat dien je consequent door te voeren gedurende de hele jeugdperiode. Het is zo belangrijk dat je tijd maakt voor oprechte aandacht en naar het gevoel van je kind luistert. Het constant uitleggen zorgt voor hechting en veiligheid en dat het kind voelt dat het belangrijk voor jou is.
Voeden waar je kind blij van wordt
Probeer goed te analyseren waar je kind blij van wordt en welke talenten bij dit kind horen. Net als volwassenen heeft het voeden waar je blij van wordt effect op je zelfvertrouwen. Bovendien helpt dat ook als er momenten zijn dat je kind verdrietig is. Dan kan je, nadat je met het kind hebt gesproken over het verdriet, de aandacht weer brengen naar datgene waar je kind blij van wordt. Wel is het belangrijk dat alles wat er bij je kind speelt een plaats en aandacht krijgt.

Quality time

Ook bewegen kan van invloed zijn op het geluk van je kind. Als je kind bijvoorbeeld graag sport, stimuleer dat dan. Nog leuker is het vaak voor het kind, zeker als ze wat kleiner zijn, dat je meedoet. Samen voetballen, tennissen of wat dan ook. Het is quality time voor je kind en jezelf en het komt de hechting ten goede. Uiteraard geldt dat ook voor alle fijne momenten die je met je kind doorbrengt: vakanties, uitstapjes maar ook gewoon samen een boekje lezen.

Kijk naar de gevoelens van je kind

Neem de angsten van je kind serieus en praat daarover. Hoe meer jij in staat bent om in te gaan op angsten des te makkelijker het voor het kind is om daarmee te komen. Leer je kind ook dat verdriet, boosheid, angsten erbij horen. Het is oké als je niet blij bent, verdrietig bent. Probeer naar de oorzaak te gaan zodat je jouw kind daarin kan begeleiden en het daarmee leert om te gaan. Dat zal uiteindelijk ook leiden tot meer balans bij je kind en het zelfvertrouwen.

Sensitiviteit

Hoe is het met de sensitiviteit van je kind? Een hoge sensitiviteit betekent dat je kind veel aanvoelt en ruimte nodig heeft om die prikkels een plekje te geven. Als je kind veel aanvoelt, praat daarover en neem het serieus, ook als jij het anders ziet of voelt. Blijf altijd eerlijk, want je wilt dat je kind leert om vertrouwen te krijgen in het aanvoelen. Dus als jij verdrietig bent en je kind voelt dat aan, geef dan eerlijk antwoord.

Sociaal emotioneel vlak

Tot slot is het belangrijk om te zien en wat je kind nodig heeft op sociaal emotioneel vlak. Is je kind extravert en maakt het makkelijk contact? Of heeft jouw kind een rijke binnenwereld en heeft het tijd nodig voor zichzelf? Als een kind weinig vriendjes heeft, hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Niet ieder kind heeft het nodig om veel met andere kinderen dingen te doen.

Meer weten over de talenten van je kind

Kortom, je kind echt kennen en de talenten die daarbij horen stimuleren zijn een uitstekende basis voor een gelukkiger kind. Wil jij meer weten over de talenten van je kind? Je kunt op onze website www.eenkijkjeinjzelf.nl de elementen van je kind berekenen en/of een rapportage bestellen op basis van de geboortedatum van je kind. Hierdoor kunnen wij de talenten in kaart brengen.

Verwerken van trauma of angst
Wil jij meer inzicht wat kan helpen om je kind gelukkiger te maken en zelfvertrouwen te vergroten? Of wil je aan je eigen zelfvertrouwen, verdriet of trauma werken? Download dan onze waardevolle cadeaus

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *