BLOG

Waterkind, de voelspriet

waterkind
k

Waterkind, de voelspriet

Geschreven door: Debby Engels
v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

17 november 2021

 

 

Waterkinderen zijn bijzondere kinderen.

Natuurlijk zijn alle kinderen bijzonder maar een waterkind is in de minderheid en heeft het vermogen om een ander te spiegelen.

Dat is een prachtige eigenschap. Maar zoals altijd zit er ook een keerzijde aan deze medaille. Omdat ze zo makkelijk voelen wat een ander voelt, wordt het lastig om nog te herkennen wat van hun zelf is. Dat schept niet alleen verwarring, het kan zelfs leiden tot een identiteitswissel. Wanneer je als waterkind vriendjes ontmoet die heel veel dingen durven, dan wordt het van nature angstige kind soms getriggerd. Het gaat meedoen en op die manier gaat het kind soms heel ver van zichzelf af.

Wanneer je dat als ouder weet, dan kun je daar op inspelen door o.a. het kind regelmatig lekker alleen te laten spelen zodat het zichzelf kan terugvinden. Het is noodzakelijk voor het waterkind om weer op adem te komen en letterlijk bij zichzelf thuis te komen.

Wat moet je niet doen bij een waterkind?

Het is ook essentieel om juist bij deze gevoelige kinderen geen leugentjes om bestwil te vertellen want dan gaat het twijfelen aan dat feilloos goede intuïtieve gevoel. Beter is het om toe te geven dat iets even niet lekker loopt en dan vervolgens aan te geven dat het kind zich daar geen zorgen over hoeft te maken maar dat het kind het zeker goed gevoeld heeft. Zo bevestig je het talent en het zelfvertrouwen.

Onlangs had ik een moeder wiens zoon behoorlijk ver van zichzelf is afgedreven. Ze ziet dingen gebeuren die totaal niet bij haar kind passen. De zaak escaleert.

Praktijk

Ik luister naar haar en zeg haar dat haar kind er eigenlijk zelf niet eens zo veel aan kan doen. Ze kijkt me vol ongeloof aan. Ik leg haar het bovenstaande uit en zie dat ze ergens ook opgelucht is. Ze houdt van haar kind maar op dit moment is het best lastig om dat zo te blijven voelen.

Het enige dat ze kunnen doen is heel veel structuur bieden en het kind de ruimte geven om bij zichzelf terug te komen. Helaas was het hier inmiddels zodanig ontspoord dat dit binnen het gezin niet voldoende meer lukt. Laten we hopen dat een vreemde omgeving en meer tijd voor het kind zelf ervoor kunnen zorgen dat ze elkaar straks weer hervinden en weer volledig van hun kind kunnen houden. Want dat is niet verdwenen maar even op de achtergrond geraakt. En dat is gewoon erg jammer en vaak onnodig. Nine Star Ki kan je heel veel inzicht geven in hoe je kind is en wat het nodig heeft om met zelfvertrouwen op te groeien.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *