BLOG

Wat geef jij onbewust door aan je kind?

Wat geef jij onbewust door aan je kind?
k

Wat geef jij onbewust door aan je kind?

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

12 juni 2022

Wat geef jij onbewust door aan je kind?

Afgelopen week stond er een prachtig artikel van Elise Vermeeren over dat pijn wordt doorgegeven in het familiesysteem totdat iemand de pijn kan voelen. De Britse psychotherapeut Julia Samuel  zegt dat we alleen kunnen repareren wat we onder ogen zien. Wat geef jij onbewust door aan je kind? Heb je daar wel eens bij stil gestaan?

Familiesysteem

Iedere familie heeft haar eigen verhaal. Ondertussen weten we ook uit systemisch werken met familiedynamieken dat zodra het probleem of trauma erkend en gevoeld wordt de emoties verwerkt kunnen worden. Inzicht en het voelen van de emoties leiden tot uitzicht.

Huilen mag en heeft een functie

Ik zelf ben achter in de 50 en opgevoed met de gedachte dat als een kind huilt je het kind zo snel mogelijk moet laten stoppen met huilen. Ook hier hebben we inmiddels geleerd dat huilen iets heel normaals is en dat je je kind de emotie moet laten voelen en daarnaast bewust moet maken met de zintuigelijke waarneming. Waar doet het pijn in je lichaam? Kinderen bewust maken dat pijn erbij hoort en ook weer overgaat waardoor het vertrouwen krijgt in eigen waarnemingen en in het lichaam. De minder leuke zaken van het leven horen er ook bij. Het is belangrijk dat kinderen dat leren om ze meer weerbaar te maken.

Onzekerheid bij ouders en kinderen

In mijn eigen praktijk werk ik met cliënten aan zelfvertrouwen. Al jarenlang is mijn visie dat onzekerheid van ouders begint bij hetgeen het kind heeft doorgekregen van ouders en omgeving. Een ouder die zelf onzeker is, geeft dit onbewust door aan het kind. Mijn visie is dat als ouders aan hun eigen problematiek werken en meer zelfvertrouwen gaan krijgen dit ten goede komt aan hoe het kind met zijn of haar eigen bewustzijn omgaat. Uiteraard spelen omstandigheden ook een rol; een scheiding, een overlijden, ziekte, verslaving van ouders… noem maar op. Daarom werk ik graag met de volwassen ouder aan zelfvertrouwen. Uiteraard gaan we tegelijkertijd in op de problematiek van het kind.

Een kind voelt het automatisch aan

Als de ouder in staat is om het gedrag te veranderen, heeft dat ook invloed op het kind. Alles wat je niet verwerkt, wordt in je lichaam opgeslagen. De kans is groot dat je dan anders reageert. Omdat je niet meer bij je eigen gezonde emoties komt. Het onverwerkte dat niet gevoeld mag worden, gaat de weg blokkeren. Een kind voelt het automatisch aan of jij lekker in je vel zit. En of je je eigen emoties de ruimte geeft. Als je onzeker bent, zal je kind dat ook aanvoelen. Het zal merken dat je het niet weet of dat je moeite hebt met een besluit te nemen. Een ouder die vroeger gepest werd en dit niet verwerkt heeft, zal de pijn voelen als het bij zijn of haar eigen kind ook gebeurt. De kans is er dan dat het dichtslaat. Dat het te veel bezig is met de onverwerkte emotie. Dit maakt dat het mogelijk niet kan omgaan met het gevoel van het kind.

Bewustwording van onverwerkte pijnen

Realiseer je dat kinderen vanaf dat ze in de baarmoeder zitten al heel veel kunnen aanvoelen. Omdat kinderen de neiging te hebben zich aan te passen aan de ouder is het dus belangrijk dat je je bewust bent van je eigen onverwerkte pijnen en de wijze waarop je op je kind reageert.

Erkennen van trauma of onzekerheid

De eerste stap is erkennen dat je een trauma hebt of dat je onzeker bent. De erkenning van je eigen probleem betekent dat je er wat aan kan doen. Vervolgens ga je in kaart brengen waar het je in blokkeert en welke opgesloten emoties je wegdrukt. In mijn praktijk werk ik met de simple touch methode om opgesloten emoties in kaart te brengen, zodat het verwerkt en gevoeld kan worden. Ook bij je kinderen is het van belang dat je weet welke emoties bij je kind spelen en dat je ze leert om daar mee om te gaan. Communicatie en openheid zijn hierin zeer belangrijk, evenals het zetten van gezonde grenzen en de behoefte van je kind in kaart brengen.

Een kijkje in jezelf

Daarnaast helpt het als je weet wat de talenten zijn van jezelf en je kind en deze te stimuleren. Dat draagt bij aan het zelfvertrouwen. Uiteraard kan het ook verstandig zijn om er hulp bij te zoeken. Om je te helpen, kun je bij ons op de website al diverse e-books downloaden om meer inzicht te krijgen.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *