BLOG

De invloed van je relatie-dynamieken

relatie-dynamieken
k

De invloed van je relatie-dynamieken

Geschreven door: Carol van Eijck
v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

27 februari 2022

De invloed van je relatie-dynamieken. Grappig… deze dame komt binnen en vertelt in geuren en kleuren hoe ze verstoppertje met haar kleinkinderen heeft gespeeld. Ze was achter een kast in de berging gaan staan en haar kleindochter van 7 had haar na veel zoeken gevonden. Vervolgens moest zij gaan zoeken en wat had ze een plezier. Ze had de twee kleindochters allang gezien, maar speelde het spelletje alsof ze haar kleindochters niet kon vinden. Uiteraard kwam er het nodige gegiechel en de kinderen vonden het prachtig.
Wat had ze genoten. Deze dame die ondanks dat ze al ver in de 70 is en het jeugdige van een kind heeft. Tot in de puntjes verzorgd, warm en charmant, en het speelse in haar is hilarisch. Laten we eerlijk zijn: bijna ieder van ons wil wel eens even terug in het kind zijn en dingen doen die eigenlijk niet bij je volwassen staat horen. Kijk maar eens in pretparken, daar lopen de meeste volwassenen ook te stralen. Ze vertelt dat ze ook een andere kant heeft die somber kan zijn. Dit hoort volgens nine star ki (Chinese astrologie) ook bij metaal 7.

Somberheid verbergen

Ze zegt: “Aan de ene kant heb ik periodes dat ik echt in het ultiem genieten zit en op andere momenten ben ik somber en onzeker. Die somberheid zit soms tegen het depressieve aan, dat vind ik zo moeilijk. Al vroeg heb ik geleerd om er heel verzorgd uit te zien, maar dat is vaak wel een cover voor dat diepe gevoel daaronder.” Ze vertelt dat haar moeder dat ook altijd deed. “Mijn onzekerheid is volgens mij erfelijk bepaald.”

Verantwoordelijkheid

Dit is iets wat ik vaker zie; dat cliënten de verantwoording niet bij zichzelf leggen, maar in dit geval haar moeder verantwoordelijk maakt. Natuurlijk geloof ik dat haar moeder goed verzorgd was en daarmee ook probeerde haar onzekerheid te camoufleren. Echter, als je volwassen bent dan heb je verantwoordelijkheid over je eigen onzekerheid te nemen.

Systemisch werken Ik stel voor systemisch te gaan werken, omdat het een prachtige manier is om te kijken naar de relationele banden in het systeem. Het geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de relatie-dynamieken en of dat invloed heeft op de onzekerheid. Wat is er in dit systeem gebeurd? Door de methode die wij hanteren (als enige in Nederland), kunnen we niet alleen kijken hoe jij ertegenaan kijkt, maar ook wie iemand in essentie is. Welke kwaliteiten zijn er in het systeem aanwezig en wat ontbreekt er? Is het systeem compleet of staat er iemand niet op de juiste plek? Onttrekt iemand zich in dit systeem?

Verbroken relatie met haar zus

Al snel zien we dat deze dame zichzelf helemaal buiten het systeem heeft gezet. Ze is een deel van een tweeling, maar heeft geen contact meer met haar zus. We stellen haar ouderlijk gezin op uit haar jeugd. Door systemisch te kijken ziet ze nu hoe weinig verbinding in haar systeem aanwezig is. Ze voelt de pijn van haar eenzaamheid en heeft nu ook meer begrip voor de situatie van haar moeder. Ook ziet ze hoeveel pijn er zit op de verbroken relatie met haar zus.

Opgesloten emoties

Een deel van haar somberheid heeft te maken met de onverwerkte opgesloten emoties. Ik vertel haar dat iedereen opgesloten emoties heeft die zijn opgeslagen in je lichaam. Door aan de opgesloten emoties te gaan werken, druk je eigenlijk op de reset-knop van je lichaam. Het kan dan letterlijk uit de bevriezing komen. Stel je even voor dat je een auto-ongeluk hebt meegemaakt. Iedere keer bij het autorijden kan je dan voelen dat je zenuwachtig wordt, de angst letterlijk voelen. Je lichaam verkrampt en bevriest. Door met de opgesloten emoties te gaan werken, ontstaat er ook weer ruimte in het lichaam. De opgeslagen energie komt weer vrij.

Liefdesbron

Ondanks alles is haar liefdesbron bewaard gebleven. Dat is de basis van waaruit ze verder kan. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ze het speelse, het ultieme genieten nog steeds heeft. Het zit in haar blauwdruk van metaal 7. Het hoort bij haar essentie en nu kan ze de ruimte gaan pakken om te kijken wat zij nog op te lossen heeft. Mooi hoe dat werkt en hoe je lichaam en geest weer kan verbinden.

Verwerken van trauma of angst

Zie je veel onzekerheid, angst bij jezelf of bij je eigen kind(eren)? Of dat ze zich terugtrekken, niet enthousiast zijn, en wil je dat deuren voor jezelf of je kind openen? Wil je een eerste stap zetten in het verwerken van jouw angst of trauma? Boek dan via mail contact@eenkijkjeinjezelf.nl alvast een gratis cadeau van een online sessie van een half uur. Dan kan ik meekijken naar jouw situatie en je minimaal 3 tips van onschatbare waarde geven.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *