BLOG

Familieconflict

systeemwerk Nine Star Ki
k

Familieconflict

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

31 mei 2022

Het is vroeg in de morgen en de zon schijnt al mijn slaapkamer in. Op de achtergrond het geluid van vogels die vrolijk hun liedjes aan het zingen zijn. Ik pak mijn laptop om dit blog te schrijven. Mijn gedachten gaan naar een sessie die onlangs plaats vond. Een familieconflict met broers en zussen waar ook nog financiële belangen bij zijn.

Een van de dochters vindt dat zij hoger in de hiërarchie naar haar ouders staat omdat zij het meeste doet. Harde taal is via haar in de familie app eruit gegooid, eigenlijk heeft het voor nog meer verwijdering gezorgd. In plaats van kijken naar de gevoelens van betrokkenen ligt er een harde eis. Als daaraan niet wordt voldaan, zal dat tot de breuk leiden.

De verharding
In dit soort zaken is het eigenlijk in de meeste gevallen beter als een tussenpersoon gaat bemiddelen omdat de emoties aan beide kanten veel te hoog oplopen. Hierin wordt er vaak primair gereageerd, in plaats van zorgvuldig dingen af te wegen voordat er geappt wordt. Zeker tekst kan superhard overkomen omdat  je niet kan bijsturen, wat bijvoorbeeld in een gesprek wel kan. Bovendien komen de verharding en het eigenbelang al snel om de hoek kijken als er financiële belangen zijn.

Kiezen ouders partij?
Het gevolg is vaak dat contacten worden verbroken, lastige situaties (zeker voor de ouders) omdat er een splitsing komt. Kiezen ouders partij? Hoe gaan zij om met de situatie dat kinderen met elkaar het contact aan het verliezen zijn. Is er oog voor het verdriet van de ouders? Ontstaan er twee kampen tussen broers en zussen? Allemaal vragen waar de antwoorden niet zomaar in te vullen zijn.

Erfenissen
Ook bij erfenissen zie je regelmatig dat een familie uit elkaar valt omdat er onenigheid ontstaat. In dat geval maken de ouders het niet meer mee en is de binding om nog een klein beetje rekening met elkaar te houden helemaal weg.

Eigen familiesituatie
In ons eigen familie is er al jaren geen contact met mijn broer. Mijn ouders hebben nog wel contact, maar mijn zus en ik niet. De echte reden weten we tot op de dag van vandaag niet. De jaren gaan voorbij en je vervreemdt van elkaar. Het blijft je broer en toch je weet niet meer wat er in zijn leven speelt en andersom. Hoe langer het duurt hoe meer iemand ook werkelijk uit je gedachten gaat. In het begin dacht ik nog ieder jaar op zijn verjaardag aan hem. De laatste verjaardag moest mijn moeder zeggen dat hij jarig was, oh ja dat is waar ook.

De situatie geaccepteerd
In het begin was er het gemis, want ik heb ook heel veel leuke en mooie dingen met hem meegemaakt. Nu is de realiteit dat ik hem niet meer mis. Ik heb de situatie zoals die is geaccepteerd. Het betekent wel dat we nooit meer compleet zijn. In ons geval drie kinderen uit één gezin waarvan er een in de afstand zit. Met mijn zus heb ik een diepe band en met hem geen enkele vorm van contact al meer dan tien jaar.

Ook voor mijn ouders is dit een verdrietige situatie
Soms denk ik wel: zou hij het contact missen? Zou het hem nog wat doen? Zeker omdat mijn zus en ik regelmatig dingen doen met onze ouders en hij daar niet meer bij is. Ook voor mijn ouders is dit een verdrietige situatie. Toch blijft er wel de bloedband en zou hij ooit een beroep doen dan staat de deur open. Echter, de band zoals met mijn zus zal nooit meer zo zijn.

Alleen de herinnering blijft
Ik denk aan mijn cliënt en weet dat het een lastige situatie gaat worden. Juist omdat er al voorwaarden genoemd zijn. Zo gauw er eisen zijn waarop ingegaan moet worden ontstaat er ongelijkheid en dan wordt het echt nog veel moeilijker. De eisen kun je namelijk niet meer ongedaan maken, ook als je dat wel doet. Het zaadje is al geplant en allerlei emoties en belangen spelen al een rol. Familiebijeenkomsten zullen anders worden en ondanks dat er een bloedband is, zal de afstand plaatsvinden. De meest lastige situaties worden als er iets met je ouders aan de hand is. Iemand zal zich altijd niet gezien of gehoord voelen en eigenlijk zijn er alleen maar verliezers, want de broer en zus waar je vroeger zo leuk mee speelde zijn er niet meer. Alleen de herinnering blijft.

Verwerken van trauma of angst
Wil jij meer inzicht wat kan helpen om je kind gelukkiger te maken en zelfvertrouwen te vergroten of aan je eigenzelfvertrouwen of verdriet of trauma te werken, download dan onze waardevolle cadeaus: https://eenkijkjeinjezelf.nl/gratis-downloadbare-ebooks/.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *