BLOG

De invloed van je gedrag

onzeker
k

De invloed van je gedrag

Geschreven door: Carol van Eijck
v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

26 oktober 2021

De invloed van je gedrag.

We zien het allemaal om ons heen; de invloed van gedrag. Als iets in onze maatschappij niet geaccepteerd wordt vanuit normen en waarden. Vanuit de samenleving valt het op als je je anders gedraagt. De kans dat iemand er zijn visie op geeft is dan ook redelijk groot. Gedrag is te beïnvloeden en dat gebeurt in alles in de maatschappij. Kijk maar hoe supermarkten bewust bepaalde producten waarvan ze willen dat die verkocht worden op een bepaalde plek neerzetten. Vanaf de dag dat je geboren wordt zal de invloed van je gedrag gevolgen hebben in een systeem waar positief gedrag beloond kan worden en negatief gedrag gestraft kan worden.

Kopiëren van gedrag

Als ouders ben je een voorbeeld en je kind zal heel veel gedrag van jou kopiëren. Vaak ben je er niet eens bewust van dat je kind, zo klein als het is, zowel bevestiging, veiligheid maar ook van jouw gedrag leert. Voor een kind is de ideale omgeving een plek waar het zich veilig voelt, liefde ontvangt, gestimuleerd wordt. Je hebt daarin dus invloed. Een plek die schoon en geordend is en waar maar een paar dingen liggen om te spelen voor het kind zal invloed hebben op de prikkels die het kind binnenkrijgt. Een ruimte waar veel chaos is zal voor een kind onrustiger overkomen en het zal derhalve drukker reageren. Vandaar de regel rust, reinheid en regelmaat omdat dit van invloed is op het zenuwstelsel en de veiligheid van het kind.

Realiseer je ook dat gedrag niet alleen hetgeen je zegt is maar ook wat je doet. Als je een kind aanmoedigt dien je ook bewust te zijn van je houding en de boodschap die je brengt. Zeker bij onzekere kinderen kan de boodschap anders overkomen. Als je zelf niet lekker in je vel zit en je brengt iets aan je kind over zal het waarschijnlijk aan je stem en aan de manier waarop je lichaamshouding is voelen dat je op dat moment niet op je gelukkigst bent. De boodschap die je dan overbrengt zal dan waarschijnlijk niet overkomen zoals jij het bedoelt.

De omgeving en de invloed op jouw stemming en gedrag

Ook je omgeving heeft invloed op je stemming. Als iemand gestrest of verdrietig is heeft dat invloed op jouw gedrag. Kijk maar eens op een begrafenis hoe vaak mensen meehuilen terwijl het helemaal niet gaat om iemand die echt dicht bij ze staat. Het gevoel van de ander heeft invloed.

Gesprek met een cliënt

Dit legde ik aan een cliënt uit die kampt met een onzeker kind terwijl ze zelf ook erg onzeker is. De hele dag vraagt ze zich af: ben ik goed genoeg? Gevolg: een kind dat ook erg onzeker is en steeds om bevestiging vraagt. Ze zat onzeker tegenover me en gaf zichzelf overal de schuld van.

Toen ik haar vroeg wat doe je wel goed was haar enige antwoord zorgen. Ik zorg dat het huishouden loopt, dat het kind op tijd opstaat, naar school gaan etc. alsof het niets was. Alle dingen die ze opnoemde er was geen enkele vorm van waardering voor wat ze deed.

Ik vroeg haar denk je niet dat er heel veel liefde voor je omgeving zit in hetgeen je allemaal doet. En dat je die liefde ook doorgeeft aan je kinderen. Ze lachte wat verlegen en ik vertelde dat aan haar gedrag een heleboel te veranderen is. Dat is het positieve aan gedrag. Je hebt een keuze en je kunt zaken veranderen. Daarnaast kun je invloed uitoefenen op het gedrag van je kind. Het is niet te laat. Ik zag een voorzichtig lachje, zo van er is nog hoop.

Onzekere mensen hebben de neiging om te kijken wat er niet is in plaats van wat er wel is. Tijdens het gesprek werd steeds duidelijker wat er wel was. Zo kon zij een eerste stap zetten om te gaan werken aan zelfvertrouwen. Ook hierin geldt dat wat zij nu leert invloed zal hebben op het gedrag van het kind als zij dat gaat uitdragen.

Wil jij leren hoe je het gedrag van je kind kan beïnvloeden en hoe je zelf zekerder kan worden boek dan een gratis sessie online van een half uur waar ik al snel 3 tips kan geven op jouw situatie.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *