BLOG

Afscheid van mijn vriendje Sjaak

knappe kanjer poster hartenlief meisje motiverende quote op basis van Nine Star Ki
k

Afscheid van mijn vriendje Sjaak

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

24 april 2022

Afscheid van mijn vriendje Sjaak. Sjaak is afgelopen donderdag ingeslapen, de hond van mijn zwager en mijn zus. De liefste leukste teckel die altijd ieders hart wist te stelen. Stronteigenwijs en dat laatste maakte hem zo leuk. Helaas kreeg hij een tumor in zijn mond waardoor uiteindelijk de beslissing moest worden genomen.

Kliko trauma
Ik weet nog goed dat hij voor het eerst bij hun was. Zo’n kleine teckelpup die lekker door het huis speelde. Sjaak deed bijna nooit wat van hem verwacht werd. Zo klein als hij was daagde hij hun andere hond Sam, een labrador, al uit. Niet bang aangelegd, behalve als de afvaldienst van de gemeente langskwam om de kliko te legen. Dan piepte hij en blafte hij de heleboel bij elkaar. Kennelijk is er ooit iets gebeurd waardoor zijn alarm afging als er een schoonmaakauto van de gemeente langskwam. Daar zullen we nooit achter komen. In ieder geval, wat er ook gebeurd was, het zat in zijn lichaam opgeslagen. Kliko’s of de afval-ophaaldiensten zorgden ervoor dat zijn innerlijke systeem alarmeerde.

Stoer
Voor de rest was Sjaak stoer. Iedere hond daagde hij uit totdat hij merkte dat de ander sterker, groter was; dan moest zijn broer Sam, een grote stoere bruine labrador, het oplossen. Slim dus ook: wat hij zelf niet kon opknappen liet hij aan de ander over. Toen vier jaar geleden Sam overleed, moest hij zijn eigen boontjes doppen, maar door zijn natuurlijke charme regelde hij alsnog dat zijn personeel het allemaal in goede banen leidde.

Hondenhealing
Sjaak was geen waakhond in de zin van verdedigen; iedereen die binnenkwam werd enthousiast begroet. Hij blafte wel, maar daar hield het mee op. Kwispelend maakte hij verbinding met iedereen die het huis in kwam. Hij pakte je in voordat je er erg in had. Toen hij 4 jaar oud was, kreeg hij last van zijn rug, een probleem dat vaker bij teckels voorkomt. Wat heb ik hem toen veel healings gegeven met uiteindelijk goed resultaat. Waar hij wekenlang nauwelijks kon bewegen, ging het over. Hij liep en sprong weer kwispelend verder.

Jachtinstinct
Hij was wel een jager. Als je met Sjaak op de zandverstuiving liep, was geen konijn of konijnenhol veilig. Zijn jachtinstinct leidde hem daar naartoe. Vandaar dat ik hem altijd aan de lijn hield als ik daar met hem liep, bang dat hij anders niet meer terug zou komen. Ooit, toen mijn zus op vakantie was, schoot de lijn een keer los. Gelukkig waren mijn reflexen snel waardoor ik zijn halsband vastpakte en hij niet weg kon. Ik was een zenuwinzinking nabij, maar gelukkig liep het goed af en bracht ik hem veilig naar huis.

Kanjerposter
Op het eind van zijn leven werd Sjaak ook nog tekenmodel. Hij is vastgelegd in een knappe kanjerposter van Een kijkje in jezelf. Hij werd getekend op het keukenblad, want als er iemand in de keuken was, vergezelde hij je in de hoop dat hij dan iets van eten kon scoren. Sjaak hield van mensen, niet van andere honden (behalve Sam, die ook vereeuwigd is).

Mijn laatste uur met Sjaak
En toen kwam de dinsdag dat ik afscheid ging nemen. Ik wist dat ze hem donderdag zouden laten inslapen, dus op een prachtige zonnige middag ging ik nog één keer langs. Nog een uurtje genieten van Sjaak. Hij lag bij me op het ligbed in de tuin. Heerlijk geknuffeld en afscheid genomen. Voor mij al moeilijk met tranen en ik voelde het verdriet van mijn zus die natuurlijk nog een veel intensere band met Sjaak had.

In de hondenhemel
Afscheid nemen betekent accepteren wat er is en dat is niet altijd makkelijk. Zeker als het je hondenkind is die 14 jaar lang je leven heeft verblijd. Donderdagavond belde mijn zus om te vertellen dat het gebeurd was. Sjaak voelde dat het afscheid kwam en de laatste dag hebben ze een onvergetelijke dag in de tuin gehad. Totdat de dierenarts kwam om te doen wat moest gebeuren. Altijd moeilijk om in te schatten wat het juiste moment is. De tumor was zo groot dat het onvermijdelijk was. En nu leeft Sjaak voort in de hondenhemel en in vele harten.

Dag grote kleine vriend
Dag lieve Sjaak, maatje, vriendje, bundeltje troost als het nodig was. Je laat een onuitwisbare liefde achter en in onze harten zul je altijd blijven leven.

mijn vriendje Sjaak

Afscheid van mijn vriendje Sjaak

 

Verwerken van trauma of angst
Wil jij meer inzicht wat kan helpen om je kind gelukkiger te maken en zelfvertrouwen te vergroten? Of wil je aan je eigen zelfvertrouwen werken? Download dan onze waardevolle cadeaus: https://eenkijkjeinjezelf.nl/gratis-downloadbare-ebooks/.

Misschien vind je dit ook interessant…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *