BLOG

Soms gaat pijn nooit helemaal weg

Soms gaat pijn niet helemaal weg.
k

Soms gaat pijn nooit helemaal weg

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

6 februari 2022

Soms gaat pijn nooit helemaal weg. Want opeens was daar het schandaal rondom de Voice. Op de donderdag dat Boos is uitgezonden werd er een zin uitgesproken die iedere vezel in mijn lijf deed sidderen: ‘Mag ik het een verkrachting noemen?’ Een zin die ik zo goed begrijp.

Seksueel misbruik
Ik was 10 jaar toen het mij overkwam. Mijn moeder was ernstig ziek en lag in het ziekenhuis toen mijn dader toesloeg. Van een vrolijk onbezorgd meisje werd ik een teruggetrokken serieus kind. De schaamte, angst, het schuldgevoel omdat mijn vader verboden had om daar naartoe te gaan. De pijn en het geheim dat ik meer dan 16 jaar bij me heb gedragen voordat ik voor het eerst met mijn verhaal naar buiten kwam.

Overlevingsmechanisme
Ondertussen had ik een eetstoornis ontwikkeld, mijn uitvlucht om te dealen met de pijn. Ik wilde niet meer aangeraakt worden. Op de middelbare school ging het voor mij niet over make-up, de nieuwste Mexx-broek of de interesse in jongens. Ik zat in een constante overlevingsstand en dissocieerde veel. Eten en dissociëren waren mijn overlevingsmechanismes en mijn bondgenoten.

Tegendraads
Ik werd niet begrepen, maar gelukkig ook niet echt gepest. Op de havo had ik een vriendschap met een jongen die mijn lef bewonderde. Hij had niet door dat mijn tegendraadse gedrag voortkwam uit pijn en dat het me niet meer uitmaakte wat iemand van mijn vond.

Nine star ki
Ik begrijp de pijn van de dame in Boos op mijn wijze. Natuurlijk is iedere situatie anders en kan ik er alleen een voorstelling van maken vanuit mijn eigen ervaring, de vele verhalen van cliënten en lotgenoten. Nog belangrijker: ik herken nu mijn manier van overleven door nine star ki (Chinese astrologie). Ik ben een aarde 8 in mijn volwassen getal en water 1 in mijn kind getal. Aarde 8 kan moeilijk bij emoties komen en stopt die doorgaans diep weg. Dat heb ik heel lang gedaan. Nu kan ik dat wel, maar daar is een lange weg voor afgelegd.

Kenmerken van aarde 8
Aarde is het element dat iets met eten heeft. Niet gek dat ik een eetstoornis ontwikkelde. Het op mezelf zijn en dissociëren zijn typisch voor aarde 8, terugtrekken in je eigen grot. Tegendraads, het anders doen dan de rest is ook typisch aarde 8.  Water 1 – mijn element als kind – gaat onder andere over seksualiteit en angst. Beiden waren aanwezig in mijn jeugd.

Aarde 8 is het element van hard werken en doorgaan en zaken overwinnen. Dat heb ik gedaan. Ik heb heel veel gepraat, therapie gehad om dit op de juiste manier te verwerken. Het is denk ik niet voor niets dat ik zelf therapeut ben geworden. Ik weet hoe het voelt als ervaringsdeskundige en ik wil mijn bijdrage leveren om mensen zelf te laten helen van hun pijn.

Zie in onderstaande video de uitleg over aarde 8.

Littekens
Inmiddels ben ik gelukkig. Toch blijven er littekens achter. Ik ben alerter, zeker in de avond als het donker is, dan zorg ik altijd dat mijn auto dichtbij staat. Als iemand mij thuis afzet, vraag ik altijd om pas weg te rijden als ik binnen ben. Zo zijn er veel mee dingen te noemen. De littekens blijven, maar daar is goed mee te leven.

Mijn raad
De reden dat ik het nu deel, is omdat ik nu weet hoe belangrijk het is dat dit soort verhalen naar buiten komen. Om te zorgen dat mensen die het nu overkomt eerder hun verhaal zullen vertellen omdat ze lezen/horen dat ze niet de enige zijn.

Ik ga niet oordelen over wat er bij the Voice is gebeurd, simpelweg omdat ik het niet weet. Ik was er niet bij en dat oordeel moet komen van de experts die zich hierover buigen. Dat is mijn wijze raad: oordeel niet. Luister naar het verhaal van iemand die het is overkomen en jou in vertrouwen neemt. Wees je bewust van de impact van jouw woorden. Je medeleven/advies geven met compassie kan wel degelijk helpen. Een oordeel kan ervoor zorgen dat iemand nog langer nodig heeft voordat hij of zij naar buiten durft te komen met zijn of haar verhaal. Wijsheid hoort overigens bij water en raad geven bij aarde 8.

De huidige moedige dames en heren die nu naar buitenkomen met hun verhaal (want het gebeurt overal en niet alleen bij de Voice) wens ik enorm veel sterkte. Diep respect voor de moed die dat vraagt.

Verwerken van trauma of angst
Zie je veel onzekerheid, angst bij jezelf of bij je eigen kind(eren)? Of dat ze zich terugtrekken, niet enthousiast zijn, en wil je dat deuren voor jezelf of je kind openen? Wil je een eerste stap zetten in het verwerken van jouw angst of trauma? Boek dan via mail contact@eenkijkjeinjezelf.nl alvast een gratis cadeau van een online sessie van een half uur. Dan kan ik meekijken naar jouw situatie en je minimaal 3 tips van onschatbare waarde geven.

Misschien vind je dit ook interessant…

Een webshop vol geluk

Een webshop vol geluk

Een webshop vol geluk. Je hebt een idee of dienst en brengt dat de wereld in. Iedere ondernemer zal dit herkennen. In...

Lees meer
We zijn bevallen!

We zijn bevallen!

We zijn bevallen. Ja, eindelijk is het zover en mogen we het van de daken schreeuwen. We hebben een nieuw kraam- en...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *