BLOG

De veerkracht en magische wereld van een kind

De veerkracht en magische wereld
k

De veerkracht en magische wereld van een kind

Geschreven door: Carol van Eijck

Categorieën

v

Aantal reacties

Datum van dit bericht

13 februari 2022

De veerkracht en magische wereld van een kind. Laatst liep ik een appartementencomplex uit. Een klein meisje op een roze step en een roze helm reed me bijna omver. Haar wereld bestond op dat moment alleen maar uit van de helling afgaan met veel plezier. Een paar minuten nam ze me mee in dit gevoel alsof het belangrijkste wat er op de wereld bestaat een roze step en een roze helm is. Even was ik zelf weer kind. Dankbaar dat ze me meenam in haar magische moment.

Dat is het mooie aan kinderen, totaal in verbinding met alles wat zich aandient. Ze geloven in een magische wereld en zijn alleen maar gefocust op datgene waar ze mee bezig zijn. Die verbinding maakt kinderen veerkrachtig. Dat magische en die verbinding gebruiken ze bij trauma, bij tegenslag. Kinderen zijn heel goed in zich aanpassen aan de situatie.

Veerkracht
Het feit dat ze veerkrachtig zijn, wil niet zeggen dat ze zich niet kunnen gaan terugtrekken of een trauma kunnen oplopen. Denk eens aan een elastiek dat rekt en rekt en opeens knapt, dan is de rek eruit. Dat kan dus ook met kinderen gebeuren als ze herhaaldelijk in een onveilige situatie terechtkomen. Als het op de juiste wijze wordt begeleid, is een kind veerkrachtig genoeg om het een plek te geven. Daarna stappen ze weer hun magische wereld in omdat het kind het heeft verwerkt. Voor ouders is het belangrijk om – als er iets met hun kind gebeurt – niet zelf in de angst te schieten, maar kalm te blijven.

Wijsheid van een kind
Eigenlijk zijn kinderen enorme leermeesters. Want ze zijn zuiver en alleen gefocust op liefde, bevestiging en de dingen die hen gelukkig maken. Ze storten zich iedere dag in nieuwe avonturen en leven hun nieuwsgierigheid. Kinderen zijn gefocust op zichzelf en geven hun behoefte en emotie goed aan. Ze weten heel snel dat ze met huilen aandacht krijgen. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak doe jij als volwassene je eigen behoefte tekort?

Leren door te voelen
Kinderen leren door te voelen. Kijk alleen maar eens hoeveel speelgoed en boekjes er zijn om dat te stimuleren. Een kind doet dat automatisch. Leert een kind lopen, dan valt het regelmatig als het de eerste stapjes zet. Het denkt niet halverwege: ‘nou, ik ben al tien keer gevallen, dus nu stop ik er maar mee.’ Kinderen leren het gewoon.

Element water
Wijsheid, voelen en aanpassen horen overigens bij het element water vanuit nine star ki, de Chinese astrologie. In deze video vertel ik wat de positieve elementen zijn van water.

Ze voelen het als het niet waar is
Kinderen voelen precies aan wat er bij de ander speelt. Ze houden van waarheid en voelen het als het niet waar is. Daarom is het zo belangrijk dat hetgeen je zegt niet alleen klopt, maar dat de manier waarop je iets zegt resoneert met je eigen gevoel en aandacht.

Een voorbeeld: Stel, je zegt tegen je kind ‘dat heb je goed gedaan’, maar ondertussen ben je afgeleid. Een kind zal voelen dat je iets zegt waar je niet met je aandacht bij bent. Het ‘goed gedaan’ kan dan bij een kind aanvoelen alsof je dat eigenlijk niet vindt. Daarom is zuiver handelen en eerlijkheid zo belangrijk voor het vertrouwen van je kind .

Spiegelen
Kinderen zijn in staat om precies op die knop te drukken van jouw onverwerkte emotie of angst. Een kind dat grenzen nodig heeft zal je testen op het zetten van grenzen. Als je daar dan niet zo goed in bent, zul je dat naar alle waarschijnlijkheid terugzien in het gedrag van je kind.

Mooi hè, hoe die verbinding werkt? Onbewust, op gevoelsniveau, proberen ze jou ook dingen te leren die je zelf misschien nog niet gezien hebt, of waar je geen verantwoordelijkheid voor hebt genomen.

Koesteren
En soms neemt een kind me weer even mee die wereld in en kan ik weer even kijken door de magische wereld van een kind. Dat zijn de momenten die ik heel graag en lang wil koesteren.

Verwerken van trauma of angst
Zie je veel onzekerheid, angst bij jezelf of bij je eigen kind(eren)? Of dat ze zich terugtrekken, niet enthousiast zijn, en wil je dat deuren voor jezelf of je kind openen? Wil je een eerste stap zetten in het verwerken van jouw angst of trauma? Boek dan via mail contact@eenkijkjeinjezelf.nl alvast een gratis cadeau van een online sessie van een half uur. Dan kan ik meekijken naar jouw situatie en je minimaal 3 tips van onschatbare waarde geven.

Misschien vind je dit ook interessant…

Een webshop vol geluk

Een webshop vol geluk

Een webshop vol geluk. Je hebt een idee of dienst en brengt dat de wereld in. Iedere ondernemer zal dit herkennen. In...

Lees meer
We zijn bevallen!

We zijn bevallen!

We zijn bevallen. Ja, eindelijk is het zover en mogen we het van de daken schreeuwen. We hebben een nieuw kraam- en...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *